Een warm thuis voor ouderen met geheugenproblematiek

Foto: Korian


Aan de rand van Soest, midden in het groen, staat Villa Horst en Berg op een landgoed van maar liefst 1,5 hectare. Een bijzondere locatie die uit drie gebouwen bestaat, met 36 appartementen en fijne gezamenlijke ruimtes. Ouderen met geheugenproblemen vinden hier hun thuis. Maar hoe is het nou om in zo’n nieuwe zorgvilla te wonen? De eerste twee bewoners die in maart en april hun intrek hebben genomen vertellen het ons.

Eigen meubels en spullen
Mevrouw Deelen: “Ik ben opgegroeid in Soest, dus deze omgeving had absoluut mijn voorkeur. Samen met mijn zoon en schoondochter zijn we zorghuizen gaan bekijken. Nergens voelde het goed, tot Villa Horst en Berg. Kijk deze enorme tuin. En ik heb een fantastisch appartement. Het is ruim en ik heb een nisje voor mijn bed, zodat slapen en wonen wat meer gescheiden is. Toen ik hier kwam wonen moest ik wel wennen. Ik ging van een heel huis naar een appartement. Maar doordat mijn belangrijkste spullen, zoals mijn boekenkast, meeverhuisd konden worden, voel ik me toch erg thuis. Vanuit mijn raam kijk ik op paarden van de manege van de buren. Hier lopen we ook regelmatig heen. Daarnaast maak ik natuurlijk niet alleen gebruik van mijn appartement, maar ook van de gezamenlijke ruimtes, die ook heel ruim zijn. Hier zoek ik de gezelligheid op.” 




mevrouw Deelen

Het familiegevoel
Ook voor meneer Fehling is gezelligheid de hoofdreden om hier te wonen. “Ik vind het vooral belangrijk om een praatje te houden en leuke dingen te doen. Laatst gingen we bijvoorbeeld met de bus naar Spakenburg: haring happen. Het is pas geslaagd als ze ons er nooit meer terug willen zien”, grapt hij. Meneer Fehling is daarom blij dat er binnenkort meer mensen inhuizen. “Reuring, lekker kletsen tijdens het eten; dat vind ik fijn. Ook ik moest echt wennen. Maar nu ken ik het team en de bewoners steeds beter, mijn appartement is heel fijn en altijd aanspraak hebben ook. Het is een proces om je erbij neer te leggen dat je niet alles meer zelf kunt. Ik ben 92 jaar oud, dus het is ook helemaal niet gek, maar soms wel confronterend.”


meneer Fehling

Use it or lose it
Ook de zorgmedewerkers hebben een belangrijke rol om de bewoners thuis te laten voelen. Christel, verzorgende van het eerste uur bij Villa Horst en Berg: “Het zit al in de kleine dingen. Knusse zithoekjes; de krant, boeken en verse bloemetjes op tafel. Maar ook samen het huishouden runnen, zoals eten koken. Dat vindt mevrouw Deelen bijvoorbeeld erg leuk om te doen. Zij vindt het fijn om lekker bezig te zijn, maar wil zich af en toe ook terugtrekken. In de reguliere zorg wordt al snel alles uit handen genomen. Hier richten we ons juist op activering. Use it or lose it. Want wanneer taken worden overgenomen die je zelf kunt uitvoeren, word je afhankelijk en uiteindelijk zul je die vaardigheid verliezen. Dat doet wat met je zelfbeeld. Daarom is het belangrijk om het huishouden samen met de bewoners draaiend te houden; hen er echt bij te betrekken. Dit lukt alleen wanneer je iemand goed kent.” Er wordt daarom veel geïnvesteerd in het opbouwen van een vertrouwensband. “In een periode toen meneer Fehling veel op bed lag hebben we samen veel gesproken over zijn werk, waar hij allemaal heeft gewoond en zijn hobby’s en interesses. Deze informatie geeft een beeld van iemand. Wat de wensen en behoeften zijn, en hoe je de bewoner kunt activeren.”

Sfeer proeven bij Villa Horst en Berg?

Kom naar de open dag op zaterdag 24 september. Er is volop gelegenheid om de locatie te bekijken, het zorgteam te ontmoeten én al uw vragen te stellen. Ga naar steppingstones.nl/opendag om aan te melden of bel 085 – 808 7299.
Meer informatie over de villa vindt u hier.

Cookieinstellingen