UMC Utrecht gaat drukte meten met wifi-netwerk

Foto: kropekk pl via pixabay

Nu de ziekenhuiszorg grotendeels weer doorgaat, wordt het logischerwijs weer wat drukker in het UMC Utrecht. Om ervoor te zorgen dat er overal voldoende ruimte blijft om afstand van elkaar te houden, werkt het UMC Utrecht aan een systeem om de drukte te meten aan de hand van wifi-signalen. “Zo hopen we de verspreiding van COVID-19 te beperken”, zegt Remco van Lunteren, divisiemanager en lid team integrale capaciteit.

“Op dit moment hebben we nauwelijks coronapatiënten in ons ziekenhuis. Maar ook als dat aantal onverhoopt weer toeneemt, willen we de overige zorg zoveel mogelijk kunnen blijven bieden. Hoe kan je in gaten houden dat het overal mogelijk is 1,5 meter afstand van elkaar te kunnen houden? Dat vroegen wij ons af. We onderzoeken nu of we dit kunnen meten door wifi-signalen real-time te meten. Zo hopen we dat we snel kunnen ingrijpen op plekken waar het toch te druk dreigt te worden”, aldus Remco van Lunteren.
Op sommige plekken in het UMC Utrecht wordt het wat sneller druk. Te druk soms.  Denk hierbij bijvoorbeeld aan de poliklinieken of de hoofdingang. Dat zijn dan ook de plekken waar op dit moment de proef wordt uitgevoerd. Van Lunteren: ”We hopen over een aantal weken te zien of het naar behoren werkt. Ondertussen werken we met de poli’s protocollen uit over het handelen op momenten dat het te druk wordt op plekken.”
De mobiele apparaten van patiënten, bezoekers en medewerkers zenden wifi-signalen uit. Het gaat hierbij alleen om het signaal dat de apparaten afgeven. Het UMC Utrecht kan deze gegevens niet herleiden; alleen het aantal unieke apparaten met actieve wifi-signalen worden geteld. Het is dus niet bekend van wie de apparaten zijn en wie er in het ziekenhuis aanwezig zijn.
Het UMC Utrecht doet echter nog meer om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte is in het ziekenhuis om een zo veilig mogelijke omgeving te creëren. Van Lunteren: “Als het voor onze patiënten nodig is dat we ze zien, dan kunnen ze altijd terecht in ons ziekenhuis. Veel andere polibezoeken zijn vervangen door een teleconsult, videoconsult of e-consult. Ook wordt gekeken of we spreekuren beter kunnen spreiden over de week. Daarnaast scheiden we patiëntstromen zoveel mogelijk en hebben we een aangepaste begeleiders- en bezoekersregeling. Het meten van de drukte is een extra methode om eraan bij te dragen dat we zo veilig mogelijke zorg kunnen leveren.”

Cookieinstellingen