Blaassensor UMC Utrecht voorkomt natte broek

Foto: UMC Utrecht

Kinderen met incontinentie vinden het moeilijk om hun plas op te houden. Klachten, zoals regelmatig een natte broek, ontstaan omdat hun blaas niet goed werkt of omdat ze niet op de goede manier plassen. De gevolgen op emotioneel vlak kunnen groot zijn, zoals schaamte of niet meer mee willen doen met spelen. Pieter Dik, kinderuroloog in het UMC Utrecht, bedacht daarom de ‘SENS-U’ om deze kinderen te helpen. “Met echografie meet deze blaassensor het volume van de blaas. Wanneer het tijd is om te plassen, krijgen kind en ouder een seintje.”

Vrijwel alle kinderen zijn rond hun vijfde jaar zindelijk. Maar sommige kinderen hebben ook daarna nog moeite om hun plas op te houden. Ze plassen regelmatig in hun broek of in bed. Zeker zes tot negen procent van de schoolgaande kinderen (6 – 12 jaar) heeft dagelijks te maken met urine-incontinentie. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Meestal gaat het om functioneel urineverlies. Dit betekent dat het kind de spieren bij de blaas niet goed onder controle heeft. Heel soms heeft urineverlies een lichamelijke oorzaak, bijvoorbeeld een afwijking in de spieren of de zenuwen.
Kinderuroloog Pieter ziet deze kinderen dagelijks op de polikliniek. Vijf jaar geleden bedacht hij een apparaat dat de vulling van de blaas meet en kinderen een waarschuwing geeft wanneer het tijd is om naar het toilet te gaan. De SENS-U is te gebruiken voor incontinentietraining en het voorkomt plasongelukken.
Evie (12) heeft sinds twee maanden zo’n sensor. Ze heeft een kleine blaas die, zodra hij vol is, leegloopt. En dat voelt ze niet. Haar moeder Josijanne vertelt: “Sinds het gebruik van de sensor is ze eigenlijk altijd droog. Voorheen ging ze zo’n twintig keer per dag naar de wc en had evengoed nog vaak een natte broek. Dat aantal is nu gehalveerd en er zijn bovendien nauwelijks meer ongelukjes geweest. Het apparaat helpt haar beter te reageren op haar volle blaas. Het is een ideaal ding.”
Het doel van de sensor is om kinderen het gevoel van op tijd naar de wc gaan te leren kennen. “Soms heeft Evie het apparaat thuis niet op. En ik merk nu na twee maanden al verschil. Ze is steeds vaker op tijd.” Ook Evie merkt het verschil en geeft aan dat ze er blij mee is. “Al is het ook wel dubbel. Want je ziet de sensor wel zitten. Bovendien kan ze niet altijd direct naar de wc wanneer het apparaatje af gaat en hij gaat steeds harder. Maar al met al zijn we erg blij met de sensor. Het geeft rust en Evie is er niet de hele tijd meer mee bezig”, aldus Josijanne.
De SENS-U echografische blaassensor, ontwikkeld door Novioscan, wordt gedragen op de onderbuik met behulp van een huidvriendelijke, dubbelzijdige pleister en meet de vulling van de blaas. Zodra de blaas meer dan tachtig procent is gevuld, geeft het apparaatje een seintje aan het kind door een trilling op de buik of via een app op de mobiele telefoon (bijv. die van de ouders). Op die manier kunnen het kind of de ouders op tijd reageren. Een doorontwikkeling van het apparaat volgt om deze innovatie in de toekomst ook UMC Utrecht breed toepasbaar te maken voor volwassenen.
De afdeling kinderurologie en het Bureau Zorgbemiddeling UMC Utrecht (BZU) hebben sinds eind april de blaassensor enkele keren uitgegeven aan kinderen die in behandeling zijn en de sensor zo thuis kunnen gebruiken. De transferverpleegkundige van de BZU verzorgt hierin deze ziekenhuis-verplaatste zorg, door uitleg en centrale uitgifte en inname van de blaassensor.

Reacties