Ouderen oefenen online voor medisch consult

Foto: universiteit Utrecht

Naarmate mensen ouder worden, hebben ze vaak steeds meer moeite om bij een doktersafspraak goed uit te leggen wat er aan de hand is. Dat maakt het moeilijker om een juiste diagnose te stellen, en kan daarmee leiden tot medische fouten en een gebrek aan vertrouwen. Met de online applicatie Prepdoc kunnen oudere patiënten op hun computer of tablet oefenen met een medisch consult, zodat ze beter voorbereid bij een arts verschijnen. In december 2018 zal een eerste versie van de tool gepresenteerd worden.

Vlak voor een consult krijgen oudere patiënten een korte training met Prepdoc, waarin ze onder andere praten met een virtueel personage. Door deze oefening kunnen ze tijdens het daadwerkelijke consult een betere beschrijving van hun situatie geven, wat helpt hun vertrouwen in hun zorgverlener op te bouwen. Hiermee draagt Prepdoc bij aan betere beslissingen over de gewenste zorg en behandeling.
Onderzoeksleider Johan Jeuring van de Universiteit Utrecht legt uit: “Goede communicatie is van vitaal belang voor welzijn en goede gezondheidszorg. Het verhoogt de therapietrouw en vermindert heropname in het ziekenhuis.” Prepdoc is de eerste tool in zijn soort, vertelt Jeuring. “Tijdens hun opleiding leren artsen en apothekers communiceren met patiënten. Het doel van Prepdoc is om ook patiënten te trainen in de communicatie met zorgprofessionals.”
Vooral oudere patiënten hebben baat bij het oefenen voor gesprekken met zorgprofessionals. In Nederland gebruikt 90% van de ouderen een computer, wat betekent dat steeds meer mensen bekend zijn met digitale apparaten. Dit maakt de weg vrij voor digitale training van ouderen om hen te helpen omgaan met medische consulten.
Prepdoc bouwt voort op het succes van de Virtuele Patiënt, een digitale tool waarmee zorgprofessionals hun patiëntvaardigheden kunnen trainen. Het project resulteerde onder meer in de start-up DialogueTrainer, die nu ook partner is in het Prepdoc-project. Naast projectleider Universiteit Utrecht werkt ook de University of Edinburgh mee. Financiering komt van de Europese onderzoeksorganisatie EIT Digital.

Cookieinstellingen