St. Antonius Ziekenhuis opent nieuw geboortecentrum in Utrecht

©St Antoniusziekenhuis, 09-01-2018, 31-10-1982, Geboortezorg, Geeske Stoker-Dijkman, opening geboortecentrum Utrecht, verloskundige: Janine Lazet, Zwangere: Lana
Foto: Antonius ziekenhuis

Vandaag, vrijdag 12 januari, is in het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht het nieuw geboortecentrum in gebruik genomen. Veilig en in een prettige omgeving bevallen, is vanaf dan mogelijk op de locaties van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein. Samen met verloskundigenpraktijken, kraamzorgorganisaties uit de regio en jonge (aanstaande) moeders is de laatste jaren gewerkt aan de realisatie van het nieuwe geboortecentrum.

Het nieuwe geboortecentrum heeft 32 gezinssuites. Alle suites hebben een slaapbank voor de partner en eigen sanitaire voorzieningen. De suites waarin bevallingen plaatsvinden, beschikken ook nog over een ligbad en twee kamers hebben een speciaal bevalbad.

Bij het ontwerp van het nieuwe centrum is ook de doelgroep betrokken: moeders uit de regio hebben actief meegedacht om de ruimten sfeervol en optimaal functioneel te maken. Zwangere Lana uit Woerden die binnenkort in het nieuwe geboortecentrum hoopt te bevallen: ‘’Ik merk dat er hier vanuit de zwangere is gedacht. Alleen al dat je kindje altijd bij je op de kamer mag blijven, vind ik een fijne gedachte. Want dat is wat je wil op zo’n moment. Verder vind ik het grote en lichte kamers. Het voelt echt lekker ruim en ziet er mooi uit.’’

Bij St. Antonius Geboortezorg is iedereen welkom voor zowel een poliklinische bevalling (met je eigen verloskundige) als een bevalling bij de gynaecoloog. Michael Kars, gynaecoloog van het St. Antonius: “De verloskundige en de gynaecoloog werken nauw samen. Voordeel is dat 24/7 alle vormen van pijnbestrijding toegediend kunnen worden, een volledig OK-team klaarstaat en ook kinderartsen en kraamverzorgenden altijd beschikbaar zijn”.

Bij St. Antonius Geboortezorg staat de zorg voor het totale gezin centraal. Kars: “Moeder en kind worden na de bevalling in principe niet meer gescheiden, ook niet als ze extra zorg nodig hebben of het kind bijvoorbeeld in een couveuse moet liggen. Het gezin verblijft samen in een mooie suite waar ook de partner kan blijven slapen, die net als de moeder actief betrokken wordt bij de zorg voor hun pasgeboren kindje.”

Voor te vroeg geboren baby’s of zieke baby’s zijn er suites met speciale voorzieningen waar ouders ook ‘s nachts bij hun baby kunnen blijven. Nu slapen deze baby’s vaak nog apart op de couveuseafdeling.

Zodra het nieuwe geboortecentrum in Utrecht open is, vinden er geen bevallingen meer plaats in het ziekenhuis in Woerden. Zwangere vrouwen kunnen hier nog wel terecht voor spreekuren en controles, onder anderen bij de gynaecoloog, en voor aanvullende onderzoeken.

Reacties