Wie heeft er nog altijd een goed gevuldeboekenkastin de woonkamer staan? Normaal kan je verwachten dat dit geldt voor vrijwel iedereen, tenslotte zijn boeken nog altijd een waardevolle bron van vermaak en informatie. Het heeft ook iets om een boekenkast te hebben. Bezoekers zijn altijd geïnteresseerd in de leefomgeving, in de leefstijl van een bewoner en vaak wordt er dan een nieuwsgierige blik geworpen op wat voor boeken iemand in die kast heeft staan. Het biedt gelijk een beetje inzicht in de persoon zelf.
Nu kun je twee soorten boeken terugvinden, dehardcoveren desoftcover, ook welpaperbackgenoemd. De eerste is van de wat duurdere uitstraling, stevig, beschermd en vaak net iets luxueuzer in uitvoering. De tweede, de paperback kost wat minder, en lijkt op een of andere manier wat meer belezen te worden.
Alleen al in de naam blijkt dat het boekbinden van beide soorten net iets anders gebeurt en hier willen we wat verder ingaan op de paperback.
De paperback
Strikt genomen is ‘paperback’ te vertalen als papieren achterkant en daar komen we niet echt verder mee. Ook het woord ‘softcover’ wordt er mee verbonden en dan hebben we het over boeken met een zachte kaft, band of omslag. Dat lijkt er al meer op en omschrijft eigenlijk precies wat een
paperback boek is.
Een derde term die we vinden bij paperback is pocketboek, of strikt vertaald ‘zakboek’, boekjes van relatief klein formaat die eenvoudig meegenomen kunnen worden. De paperback zou daar dan weer de wat grotere versie van zijn. Het beste kunnen we de paperback echter vergelijken met de hardcover. Bij de
hardcover boek is de omslag hard en stevig, bij de paperback zachter en flexibel.
• Functie
De zachte omslag of band is duidelijk gericht op de economische factor. Het is een stukgoedkoperom boeken op deze manier te binden. Omdat vaak het formaat wat kleiner wordt uitgevoerd, is het ook gemakkelijker mee te nemen. Deze twee aspecten maken dat paperback populairder zijn om daadwerkelijk te lezen dan hardcovers. Overigens bieden ze dezelfde informatie en afbeeldingen die ook op hardcovers te vinden zijn op de omslag, alhoewel meestal wat minder chique uitgevoerd.
Waar het echt op neerkomt is dat boeken er zijn om te lezen en daarin lijkt de paperback uitstekend in te slagen.
• Techniek
Wat opvalt is dat deomslag van een paperbackvaak dezelfde afmetingen heeft als de bladzijden van het boek zelf. Bij hardcover zie je vaak een overlap, waarin het boek als het ware in de omslag ligt. De rug van de softcover is gelijmd en dat wil zeggen dat die rug meebuigt als het boek opengeslagen wordt. Overigens wordt de manier waarop kaft met het binnenwerk wordt bevestigd brocheren genoemd. Naast lijmen worden ook wel nietjes gebruikt.
Net als bij hardcover gebonden boeken kunnen paperbacks voorzien worden van een laminaatlaag voor extra bescherming en kan via veredeling ( UV-lak) en foliedruk extra kwaliteit worden toegevoegd aan tekst en afbeeldingen op de omslag.
Landelijk
Tegenwoordig kun je heel veel online doen. Of je nu als
bedrijf in Utrecht zit, of als consument in Zeist, het maakt niets uit. Je treft diverse 'printmanagementbureau's' online aan.