Geld lenen: aan welke voorwaarden moet je voldoen?

25 jan 2022, 16:14 Zakelijk
piggy bank g44b2d1924 1920
CC0 - Pixabay
Advertorial - Geld lenen, we komen er allemaal wel een keer voor te staan. Iedereen kent wel een situatie waarin ze plotseling over minder spaargeld beschikten dan ze hadden gehoopt. Bijvoorbeeld omdat ze nét al een grote uitgave hadden gedaan en vervolgens ook nog de auto kapot dreigde te gaan. In dat geval heb je weinig financiële ruimte om ook nog maar iets zelf te kunnen betekenen. Wanneer je die auto dan toch nodig hebt, dan blijft geld lenen eigenlijk nog maar het enige alternatief.
Als je geld leent, moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen. Je zal nooit zomaar een lening krijgen. De geldverstrekker wil er zeker van zijn dat je die lening namelijk ook daadwerkelijk terug kunt betalen. Daarom worden een aantal persoonlijke gegevens gevraagd. Op basis van die informatie wordt beoordeeld of je in aanmerking komt voor een lening. Hoe veel kan ik lenen ? Dat hangt af van de volgende voorwaarden.

Vast inkomen

Om te bepalen of je in staat bent om de lening (inclusief rente) terug te betalen, wordt gekeken naar je huidige inkomstenbron. Hierbij is het niet alleen van belang hoe hoog je maandelijkse inkomsten zijn, maar ook of het om wel of geen vast inkomen gaat. Een vast inkomen is een zeer belangrijk criteria voor de meeste geldverstrekkers. Een contract voor bepaalde tijd kan namelijk aflopen gedurende de looptijd. Dat kan betekenen dat je halverwege de looptijd niet meer in staat bent om de lening af te betalen. De geldverstrekker probeert zich tegen dit risico in te dekken door er zeker van te willen zijn dat je over een vast inkomen beschikt. Dit kan een vast contract zijn, maar ook een vaste uitkering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Wajong-uitkering of arbeidsongeschiktheidsuitkering.
Naast een vast inkomen wordt er ook gekeken naar je vaste lasten. Een vast inkomen zegt namelijk weinig als je ondertussen over zulke hoge lasten beschikt, dat je nauwelijks het hoofd boven water kunt houden. Daarom wordt er gekeken of er voldoende ruimte is om comfortabel te kunnen leven én de lening af te betalen.

BKR-notering

De meeste geldverstrekkers kijken ook of er sprake is van een BKR-notering. Hierbij wordt er wel onderscheid gemaakt tussen negatieve en positieve BKR-registraties. Met een positieve BKR-registratie is er vaak geen enkel probleem en kun je relatief eenvoudig een lening afsluiten. Bij een negatieve BKR wordt dit in één klap een stuk lastiger. Als de geldverstrekker hier al mee akkoord gaat, dan betaal je doorgaans ook direct een stuk meer rente en worden er aanvullende voorwaarden geëist alvorens je kunt lenen.

Het doel van de lening

Soms speelt ook het doel van de lening een belangrijke rol voor de geldverstrekker. Zo zijn geldverstrekkers vaak gemakkelijker bij het afsluiten van een lening om bijvoorbeeld een studie te bekostigen op latere leeftijd. Dit omdat zij weten dat de persoon in kwestie hierdoor uiteindelijk waarschijnlijk meer gaat verdienen, waardoor de lening een stuk gemakkelijker af te betalen zal zijn.
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: Digital Newsgroup