Utrecht tekent manifest over demonstratierecht van Amnesty International

10 mrt 2023, 9:38 Stadsnieuws
gemeenteraad manifest demonstreren
gemeenteraad
Op 9 maart tekende burgemeester Sharon Dijksma samen met Utrechtse gemeenteraadsleden het manifest demonstratierecht van Amnesty International. Daarmee onderstreept Utrecht dat het demonstratierecht van groot belang is voor de stad. Ook Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland, en Amnesty’s lokale campagneteam waren aanwezig bij de ondertekening.
Het manifest bestaat uit elf uitgangspunten om het demonstratierecht te waarborgen, zoals een zo laag mogelijke drempel om een demonstratie aan te melden, het open in gesprek gaan met organisatoren en de bescherming van demonstranten.
Sharon Dijksma: ‘Het demonstratierecht, en daarmee samenhangend de vrijheid van meningsuiting, zijn een groot goed in Nederland. Dat voelt soms als een vanzelfsprekendheid, maar dat is het niet. Daarom blijven we ons in Utrecht hard maken om elke demonstratie te faciliteren en blijven we kritisch naar onze eigen werkwijze kijken. Daartoe nodigt het manifest van Amnesty ons ook uit. Meningen mogen botsen en schuren; je hóeft het niet met elkaar eens te zijn. Wel moet iedereen dezelfde ruimte hebben om zijn mening te uiten, zolang dat binnen de grenzen van de wet gebeurt.’
Dagmar Oudshoorn: ‘‘Het lokale campagneteam van Amnesty heeft de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met de gemeente en zo samen naar dit moment toegewerkt. Wij zijn blij dat een grote stad als Utrecht vandaag ons manifest ondertekent. We leven in een tijd waarin de spanningen in de samenleving lijken toe te nemen. Juist nu is het belangrijk om als gemeente demonstraties zo goed mogelijk te faciliteren.”
Amnesty en de gemeente zijn naar aanleiding van het manifest met elkaar in gesprek gegaan over demonstratierecht in Utrecht. De partijen hebben afgesproken dat zij een paar keer per jaar samenkomen om demonstratierechtelijke vraagstukken te bespreken. In aanloop naar de ondertekening heeft de gemeente haar communicatie over demonstraties al aangescherpt. Zo zijn op de website een aantal verplichte invulvelden op het kennisgevingsformulier voor demonstraties optioneel gemaakt of verwijderd, om zo de drempel om een demonstratie te organiseren en te melden verder te verlagen.