Vanaf 1 januari 2026 gelden er nieuwe regels voor vracht- en bestelverkeer in de Utrechtse binnenstad. De gemeente wil hiermee ruimte geven aan bewoners en bezoekers, de verkeersveiligheid verbeteren en bijdragen aan schonere lucht. De aanpassingen zijn onderdeel van het Uitvoeringsprogramma Goederenvervoer 2023–2026, dat inzet op efficiënte en duurzame stadslogistiek.
Wat verandert er?
-Voor de hele binnenstad geldt vanaf 2026 een venstertijd voor vracht- en bestelauto’s: laden en lossen mag tussen 06.00 en 10.00 uur.
-In het wervengebied (de kades en straten langs de grachten) mogen bestelauto’s tot 3.500 kilo komen.
-Voor de rest van de binnenstad geldt een maximale voertuigmassa van 7.500 kilo (TTM).
-Schone voertuigen (elektrisch) kunnen een ontheffing aanvragen voor ruimere venstertijden tot eind 2027.
-Voor specifieke doelgroepen, zoals marktondernemers, bouwverkeer of technische dienstverleners, blijft maatwerk via ontheffingen mogelijk.
Met deze maatregelen wil de gemeente Utrecht de leefbaarheid in de binnenstad verbeteren, kwetsbare delen van het historische centrum, zoals de werfkelders, beschermen en de overstap naar emissievrije stadslogistiek versnellen.
Waarom deze aanpassing?
De stad groeit en met meer bewoners, bezoekers en ondernemers neemt ook de vraag naar goederenvervoer toe. Zonder aanpassingen zou het aantal vrachtbewegingen blijven stijgen. Deze wijzigingen moeten hier verandering in brengen. De maatregelen zijn tot stand gekomen in overleg met ondernemers, vervoerders en de Commissie Advies Bevoorrading Utrecht (CABU).
Gevolgen voor vervoerders en ondernemers
Vervoerders zullen hun manier van werken moeten aanpassen aan de nieuwe regels. Zo moeten zij hun ritplanningen en routes herzien en vaker gebruikmaken van kleinere of elektrische voertuigen. Ook wordt het aantrekkelijker, en in sommige gevallen noodzakelijk, om goederen via stadshubs te laten leveren of gebruik te maken van vervoer over water. Daarnaast wordt het bundelen van goederen steeds belangrijker, zodat meerdere leveringen gecombineerd kunnen worden uitgevoerd.
De verwachting is dat ongeveer 30% van de kleine zendingen in de toekomst gebundeld wordt vervoerd. Om deze omslag te versnellen, start de gemeente na de zomer een proef waarbij ondernemers tijdelijk gratis lichte elektrische vrachtvoertuigen kunnen uitproberen, zoals vrachtfietsen of elektrische aanhangers. Ook wordt gewerkt aan uitbreiding van de capaciteit voor bevoorrading via het water, omdat de bestaande elektrische boten die nu horeca en winkels beleveren vaak al vol zitten.
Samen met de stad
De uitgangspunten van het beleid zijn al eerder vastgesteld, maar de exacte uitvoering wordt deze zomer verder uitgewerkt. De gemeente vraagt ondernemers, bewoners en vervoerders om mee te denken over praktische zaken, zoals de venstertijden, ontheffingsmogelijkheden en knelpunten. Vanaf half augustus liggen de ontwerpverkeersbesluiten zes weken ter inzage. Tijdens deze periode kunnen belanghebbenden hun zienswijze indienen. In het najaar worden de definitieve besluiten genomen.