De gemeente Utrecht en Stichting NIX18 Utrecht hebben gisteren een nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend om de naleving op het niet schenken van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar te verbeteren.
Eelco Eerenberg, wethouder Volksgezondheid: “Juist bij jongeren onder de 18 jaar is de gezondheidsschade van alcoholgebruik het grootst, omdat hun hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. Samen met de horeca blijven we inzetten op preventie en verantwoordelijkheid.”
Preventie
Vanaf 2017 werkt de gemeente samen met Stichting NIX18 Utrecht om ervoor te zorgen dat de Utrechtse horeca geen alcohol verkoopt aan jongeren onder de 18 jaar. In 2024 is deze samenwerking geëvalueerd. Hieruit blijkt dat er meer behoefte is aan preventie. In het nieuwe convenant investeert de gemeente daarom jaarlijks € 3.000 in bijvoorbeeld het trainen van personeel. “Met deze afspraken kunnen we nog gerichter werken aan een veilige uitgaansomgeving voor jongeren. We hopen dat meer Utrechtse horecaondernemers zich aansluiten bij dit initiatief”, zegt Theo Burger, voorzitter van Stichting NIX18 Utrecht. De nieuwe samenwerking geldt voor 3 jaar en wordt tussentijds geëvalueerd.
Naleven leeftijdsgrens
In Utrecht zijn 38 horecabedrijven aangesloten bij het convenant. Als doelstelling hebben zij een nalevingspercentage van 70%. In het 3e kwartaal van 2024 schonk 86% van de aangesloten bedrijven niet aan jongeren onder de 18 jaar (bron: Handhavingsverslag 2024). De nalevingpercentages zijn hoger dan niet-aangesloten horecabedrijven. In vergelijking met andere gemeenten scoort Utrecht hoog. In 2022 was de naleving van de alcoholgrens bij de horeca in de gemeente Utrecht 50.8% en landelijk 23.7%. In juni 2025 zijn de cijfers van de controles van 2024 bekend (tweejaarlijkse cijfers Bureau Objectief).
Hoe werken de controles?
Stichting NIX18 Utrecht is opgericht voor en door horecaondernemers en helpt hen bij het naleven van de leeftijdsgrens. De stichting laat Bureau Objectief ieder kwartaal controles met testkopers uitvoeren bij de deelnemers van de stichting. Als de deelnemers het goed doen, krijgen ze een groene kaart. Als ze het niet goed doen, krijgen ze een rode kaart en tips hoe ze de situatie kunnen verbeteren. Daarnaast worden er hercontroles uitgevoerd als extra leermoment.