Horeca Utrecht profiteert nog maar marginaal van UIT-dagen

11 aug 2016, 15:44 Stadsnieuws
beer 939438 1280
CC0 Public Domain

UTRECHT - Nu de komende week het muziekgebouw TivoliVredenburg tot middelpunt is gebombardeerd van de introductiedagen voor eerstejaars (UIT), voelen de eigenaren van studentencafés zich min of meer buiten spel gezet. En dat doet pijn. Het AD en horecavakblad Entree inventariseerden hun klachten.

De relatie student en horeca is in Utrecht van oudsher prima. Maar daar lijkt flink de klad te zijn ingekomen. Te beginnen met de gewijzigde organisatie van de introductiedagen voor studenten.Jos de Winter,eigenaar van De Dikke Dries verwoordt het probleem in Entree als volgt: "Voorheen zat het hier bomvol met studenten. Tijdens die UIT-week kregen ze een mentor toegewezen, liepen ze langs de universiteit en hielden vier dagen lang een kroegentocht om op die manier de stad te leren kennen. Tegenwoordig leren ze waar de faculteit is en waar de studentenverenigingen zijn en iedere avond is er een slotfeest in TivoliVredenburg. Voor de horeca is het totaal niet meer interessant." Overigens staat niet de algehele Utrechtse horeca buitenspel tijdens de UIT. "De lokale horeca in de directe omgeving van TivoliVredenburg profiteert hier juist van. Voorafgaand aan een concert zitten de meeste restaurants goed vol. Zij vinden het allang goed, en terecht."

Landelijke trend

Volgens De Winter is er sprake van een landelijke trend. "Ook in Nijmegen en Haarlem gebeuren dit soort dingen. Gemeentes willen mooie poptempels, en terecht, maar gevolg is dat ze dat niet kunnen exploiteren waardoor er geld bij moet. Hierdoor krijg je dus een gesubsidieerde bedoening."

Erik Derksen,eigenaar van Buurten en voorzitter van de Utrechtse afdeling KHN voelt zich door deze subsidiëring dubbel gepakt. "De niet gesubsidieerde horeca heeft niet de mogelijkheden die TivoliVredenburg wel heeft, zoals het gebruikmaken van reclameborden en de mankracht om in het openbaar te flyeren en te plakken. Pak dit Uit-feest dan niet ook nog eens af van de plaatselijke horeca." Studenten mogen dan ook nog tijdens de UIT-week tegen gereduceerde prijzen bier drinken. "Wij kunnen dat niet, maar de gesubsidieerde horeca kan op deze manier natuurlijk lekker voor Sinterklaas spelen", aldus Derken in het AD.

Inge Noordijk,woordvoerder van UIT, begrijpt de ophef onder de plaatselijke horeca niet zo goed. "De studentenverenigingen hebben nog steeds een grote rol in de UIT. De nieuwe studenten zitten zeker niet de hele week alleen in TivoliVredenburg." De keuze van UIT voor TivoliVredenburg is om logistieke redenen genomen. De locatie is daarnaast veiliger en overzichtelijker geacht als het gaat om toezicht op naleving van de alcoholregels." De reductie van de bierprijzen tijdens UIT is volgens haar zeer betrekkelijk. "In principe zijn de drankjes niet goedkoper dan normaal, maar de prijzen zijn wel lager. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van glazen van 0.25 cl in plaats van glazen van 0.33 cl. Een biertje kost in plaats van 2,70 euro nu 2 euro."

In gesprek

Derksen wil na de UIT namens de Utrechtse horeca in gesprek met de organisatie en wethouderJeroen Kreijkampover de kwestie. Hij vindt dat TivoliVredenburg best een belangrijke rol mag spelen in de UIT, maar er moet ook ruimte zijn in het programma voor de normale horeca in Utrecht.Marcel Westerveldvan Hofman Café voegt daar nog aan toe dat TivoliVredenburg beter zou moeten samenwerken met de al bestaande horeca in plaats van alles voor zich op te eisen. "Ik vind TivoliVredenburg prachtig en kom er zelf ook graag. Maar zo'n festival UIT hoort veel meer verspreid over de stad plaats te vinden. TivoliVredenburg trekt het steeds meer naar zich toe."

Bronnen: AD.nl/Entreemagazine.nl