Telefoon verslaafd. Kan dat?

01 nov 2019, 13:46 Stadsnieuws
telephone 586266 1920
cc0

Het zal je waarschijnlijk niets verbazen, maar het smartphonegebruik in Nederland is de afgelopen jaren explosief gestegen. We swipen, liken, chatten, pinchen en matchen heel wat af op een dag. Volgens onderzoek zitten wij Nederlanders gemiddeld 2 uur per dag op onze smartphone . (Niet schrikken: omgerekend is dit bijna één hele maand per jaar dat we op ons telefoon zitten). Dit is een half uur meer dan in 2016. Beweegt onze maatschappij langzaam naar een smartphone verslaving? Of hebben we die al te pakken?

Stress. Dit is het gevoel dat veel mensen ervaren als zij een tijdje niet op hun telefoon zitten. Je kunt het vergelijken met het FOMO-gevoel; the Fear Of Missing Out. FOMO slaat veelal op het missen van feestjes en andere festiviteiten: een dag niet gefeest is een dag niet geleefd. FOMO is zelfs verheven tot een psychische aandoening. Maar ook in de telefoonwereld herkennen we dit gevoel meer en meer. In de huidige maatschappij lijk je zonder mobiele telefoon haast afgesloten van de buitenwereld. En dit kan behoorlijk wat onrust geven. We hebben het gevoel dat we iets missen als we niet ‘online’ zijn, iets dat de rest van de wereld wel hoort en ziet maar jij niet. Nomophobia, de angst om zonder telefoon te zijn , doet zich dan ook meer en meer voor. Wist je dat onze smartphone in bijna 100% van de gevallen niet verder dan 1,5 meter van ons vandaan is?

Toch is er ook een positieve trend zichtbaar. Meer en meer Nederlanders zijn zich bewust van hun (overmatige) telefoongebruik. Sommigen gaan zelfs ‘bewust offline”; in 2018 deed bijna 80% van de internetgebruiker dit weleens. Ouderen vaker dan jongeren. Een internetloze dag staat bij velen op de planning, maar het ook doen? Dat is een tweede.

Wat kun jij doen aan je telefoonverslaving? Er zijn een aantal kleine tips die je kunnen helpen. Zo kun je beginnen met uitzetten van de notificaties van je iPhone , Samsung of andere telefoon. Alles op stil dus. Geen geluidjes, geen oppoppende beelden; niets dat je kan verleiden om je telefoon erbij te pakken. Dit geeft aanzienlijk meer rust. Ook kun je je telefoon op een vaste plek in huis leggen. Niet in je broekzak of onder je kussen, maar een stukje verder van je vandaan. Uit het zicht is het beste. Dit maakt het continu checken van je telefoon minder verleidelijk. Hopelijk gaat dit je helpen!