De gemeente Utrecht werkt aan een grootschalige vernieuwing van de openbare ruimte in Kanaleneiland. Het stadsbestuur heeft de startdocumenten vastgesteld voor de laatste twee projecten: Van Heuven Goedhartlaan en Kanaleneiland Zuid-Midden. Volgens de plannen wordt meer dan 90% van de openbare ruimte in Kanaleneiland aangepakt door middel van zes verschillende projecten. Dit betekent: meer groen, meer ruimte voor voetgangers en fietsers, veiligere straten en plekken waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. De vernieuwing wordt volgens de planning in 2030 afgerond.
Wethouder Susanne Schilderman (Openbare Ruimte, Klimaatadaptatie): “Het klimaat verandert en Utrecht wordt warmer, met meer periodes van zware regen. Wijken met veel verharding en weinig groen, zoals Kanaleneiland, merken dat als eerste. Bomen en groen zorgen voor verkoeling, meer biodiversiteit en een betere opvang van regenwater. Daarnaast vervangen we het riool in Kanaleneiland, dat stamt uit 1958, en geven we fietsers en voetgangers meer ruimte. Zo maken we de wijk klaar voor de toekomst.”
Het riool en de bestrating in grote delen van Kanaleneiland zijn verouderd en aan vervanging toe. De gemeente grijpt deze noodzakelijke werkzaamheden aan om ook de openbare ruimte aan te pakken. Zo wordt de wijk groener, leefbaarder en beter bereikbaar voor fietsers en voetgangers. De plannen sluiten aan bij de Omgevingsvisie Kanaleneiland en Transwijk, die samen met bewoners, ondernemers en gemeente is opgesteld. De ambitie: een groene, verkeersveilige en klimaatbestendige wijk richting 2040.
Meer groen en ruimte voor fietser en voetganger
In alle gebieden maakt verharding waar mogelijk plaats voor groen. Dat betekent meer ruimte voor honderden bomen, planten en bloemen, wat zorgt voor verkoeling, opvang van regenwater en meer biodiversiteit. Fietsers en voetgangers krijgen meer ruimte. Autoverkeer wordt op sommige plekken beperkt om de veiligheid te verbeteren. Denk aan bredere stoepen, betere fietspaden, veilige oversteekplaatsen en logischer ingerichte kruisingen. Belangrijke verbeteringen zijn onder andere:
-Een veiligere oversteek voor fietsers over de Beneluxlaan ter hoogte van de Afrikalaan
-Verbeterde fietsinfrastructuur (oost-west) op de Van Heuven Goedhartlaan, Bernadottelaan, Afrikalaan en Vasco da Gamalaan
-Aansluiting op het Rondje Stadseiland, zodat Kanaleneiland beter is verbonden met deze recreatieve en functionele fietsroute rond de stad.
Investering in een groene en gezonde stad
De gemeente investeert naar verwachting ruim 80 miljoen euro in de herinrichting van de openbare ruimte in Kanaleneiland. Deze investering draagt bij aan een groenere en veiligere wijk, met meer ruimte om te ontmoeten en een leefomgeving die bewoners stimuleert om gezond en actief te leven.
De plannen zijn verdeeld over zes deelprojecten. De herinrichting van Kanaleneiland Noord-Noord is inmiddels afgerond. De werkzaamheden aan de Bernadottelaan en omgeving starten binnenkort. De andere projecten zitten op dit moment in verschillende fase van het planproces. Voor de Vasco da Gamalaan wordt het ontwerp nu verder uitgewerkt; de uitvoering start naar verwachting in het najaar van 2026.
Samen met bewoners De gemeente werkt nauw samen met bewoners. Via bijeenkomsten, gesprekken in de wijk en het online DenkMee-platform kunnen inwoners actief meedenken en feedback geven. Tot 8 juni 2025 kunnen bewoners en betrokkenen meedenken over de plannen voor de Afrikalaan en omgeving. Na de zomer worden de plannen (het zogenoemde Integraal Programma van Eisen en Functioneel Ontwerp) vastgesteld. Voor de nieuwe projecten aan de Van Heuven Goedhartlaan en Kanaleneiland Zuid-Midden kunnen bewoners na de zomer meedenken.