UTRECHT - Nog maar twee molens kent de stad Utrecht. De rond 1997 herbouwde houtzaagmolen De Ster in Lombok en korenmolen Rijn en Zon aan de Adelaarstraat, waarvan de restauratiewerkzaamheden deze week beginnen. Vandaag wordt begonnen met het verwijderen van de kap van de molen.
De korenmolen Rijn en Zon dateert uit 1913 en behoort met zijn afmetingen tot de vijf hoogste in Nederland en is binnen de provincie de hoogste. Bij de bouw zijn onderdelen van andere molens hergebruikt. Ongeveer een half miljoen bakstenen zijn in de molenromp verwerkt. Aan de basis heeft de romp een buitendiameter van ongeveer 14 meter. De afmeting van de vlucht is bijna 25 meter. De stelling bevindt zich op bijna 18 meter boven het straatniveau, de bovenzijde van de kap op zo'n 32 meter.
Beschadigingen
Bij een storm op 1 maart 1949, sloeg de molen op hol en raakte dusdanig beschadigd dat die niet meer gekruid kon worden. Begin jaren 60 stond de molen mede vanwege een geplande stadsuitbreiding op de slooplijst, maar na vele bezwaren werd de molen aangekocht door de gemeente in 1974. Bij een storm in 1975 kwamen nog eens delen van de stelling naar beneden. Uiteindelijk werd de molen in 1977-1978 gerestaureerd en weer in bedrijf gesteld. Op straatniveau kwam een biologische winkel, de Korenschoof , die brood verkocht van het graan uit de molen. Later verhuisde deze winkel naar een pand verderop en wijzigde de naam in Rio de Bio. In de winkelruimte in de molen kwam een biologische slagerij. Sinds 2011 staat de molen door een gekraakt voeghout in de kap van de molen noodgedwongen stil. Molenaar/molenmakerJan Wiltenis, in het najaar van 2014, druk bezig geweest met de voorbereidingen voor de restauratie, maar kan deze week met de werkzaamheden beginnen.
Werkzaamheden
Om het werk aan de molen eenvoudiger te maken restaureert de aannemer de kap op het parkeerterrein bij het voormalige Belastingkantoor aan de Gerbrandystraat. Eerst worden de wieken verwijderd en vervolgens met de kap op een dieplader worden geplaatst. Tijdens het verwijderen van de kap moet de Merelstraat autovrij worden gemaakt. De overige werkzaamheden starten na het vervoeren van de kap. Begin 2016 moet de kap weer teruggeplaatst worden.