Kinderen plaatsen op 14 oktober laatste blok natuursteen terug in Domtoren

09 okt , 12:32 Stadsnieuws
domtoren jelle verhoeks

Op 14 oktober 2024 wordt het laatste blok steen teruggeplaatst in de Utrechtse Domtoren. Het is de laatste handeling van de restauratie, die vijf jaar in beslag heeft genomen. De laatste steigers worden deze week afgebroken, zodat het laatste blok natuursteen aan de voet van de toren kan worden ingezet. Dat gebeurt door leerlingen uit groep 8 van basisschool Pieterskerkhof.

Dennis de Vries, wethouder Vastgoed: “Het terugplaatsen van het blok steen is de aller-, allerlaatste stap in de restauratie van onze Domtoren. Vijf jaar lang is er door heel veel vakmensen – van beeldhouwer tot klokkenmaker, van architect tot aannemer – hard gewerkt aan de grootschalige opknapbeurt van Utrechts’ icoon. Dit is de laatste handeling voor de officiële viering op 9 november, waar ook koningin Máxima bij aanwezig is. Ik vind het ontzettend tof dat kinderen – die de Dom eigenlijk alleen kennen mét steigers – nu het laatste blok steen gaan inzetten. Vanaf nu kunnen zij weer vijftig jaar genieten van een steigervrije, stralende Dom.”

Laatste loodjes

De Domtoren is 703 jaar oud en staat dagelijks bloot aan wind, regen, zon en kou. Groot onderhoud is iedere veertig tot vijftig jaar nodig. De laatste grote restauratie was in 1975.

In 2019 werden de eerste steigers opgebouwd. Sindsdien is er hard gewerkt: 10.000 stenen zijn stuk voor stuk bekeken en bij iedere steen is beoordeeld of vervanging nodig was. Het beeldhouwwerk is gerepareerd of vernieuwd, net als het voegwerk aan de buitenkant. De windvaan, het carillon en het glas-in-lood zijn gerestaureerd. De vier wijzerplaten zijn voorzien van een nieuwe laag bladgoud, en er is nieuwe, permanente verlichting gekomen. Voor een totaaloverzicht van de restauratie, zie ook de website.

Inmiddels zijn de werkzaamheden zo goed als afgerond en verdwijnen deze week ook de laatste steigers. Alleen een gat aan de voet van de toren verklapt dat de restauratie nog nét niet af is; in dat gat moet het laatste blok natuursteen worden teruggeplaatst. Daarna kan de bestrating verder worden hersteld en de laatste bouwhekken worden opgeruimd, zodat alles klaar is voor de viering op 9 november.

Programma

Het terugplaatsen van de laatste steen gebeurt door leerlingen van groep 8 van basisschool Pieterskerkhof, die achter de Dom ligt. In totaal zijn er zo’n twintig leerlingen aanwezig; drie van hen zullen de steen op z’n plek in de Domtoren schuiven en vervolgens het voegwerk aanbrengen. Ook de wethouder zal een handje helpen.

De inloop is vanaf 9.30 uur. Na een korte toespraak van wethouder Dennis de Vries gaan de kinderen, voorzien van veiligheidsschoenen en helm, aan de slag. Om 10.00 uur zal de Dom dan écht helemaal af zijn.