De gemeente Utrecht heeft een perceel aangekocht aan de Vliegend Hertlaan 4-8 in de Merwedekanaalzone. Eerder kocht de gemeente al enkele andere percelen in Merwedekanaalzone deelgebied 6. De gemeente heeft met deze aankoop een strategisch deel van dit gebied in eigendom. Dit eigendom helpt om als gemeente meer regie te voeren op de ontwikkeling van het gebied, dat de komende jaren op een bijzondere manier wordt ontwikkeld.
De gemeente Utrecht heeft sinds 2022 een Voorkeursrecht gevestigd in Merwedekanaalzone deelgebied 6 fase 1. Een voorkeursrecht geeft gemeenten het recht om als eerste een perceel grond te kopen als de eigenaar het wil verkopen. Dit betekent dat de eigenaar het perceel eerst aan de gemeente moet aanbieden tegen een marktconforme prijs voordat het aan een ander verkocht mag worden.
Linda Voortman, wethouder Grondzaken: “Betaalbaar wonen is een van de speerpunten in ons coalitieakkoord. Door de grond nu marktconform te kopen voorkomen we prijsstijgingen die later zouden moeten worden doorberekend aan toekomstige bewoners. Dit soort onnodige prijsstijgingen willen we voor onze woningzoekenden uiteraard zoveel mogelijk voorkomen. Een eerlijke prijs nu, betekent betaalbaar wonen in de toekomst. Met dit nieuwste perceel hebben we een mooi aandeel van de grond in eigen handen waardoor we zelf regie houden over de ontwikkeling van het gebied.”
De Merwedekanaalzone verandert van een bedrijventerrein in een duurzame, gezonde en aantrekkelijke stadswijk. Binnen het plangebied worden maximaal 2.050 woningen gerealiseerd, waarvan een belangrijk deel betaalbaar. Ook is er ruimte voor maximaal 17.000 m2 bruto vloeroppervlak voor bedrijvigheid, 7.800 m2 maatschappelijke voorzieningen en 2.250 m2 detailhandel in (niet) dagelijkse artikelen, dienstverlening en horeca. Voor maatschappelijke voorzieningen wordt in ieder geval gedacht aan een basisschool en een gezondheidscentrum. Ook komt er veel ruimte voor groen, wandelen en fietsen door de wijk.
Bijzonder aan de ontwikkeling van dit deelgebied is de vorm van het omgevingsplan. Dat wordt vastgesteld zonder tijdvak. Dat betekent dat er geen datum in het omgevingsplan is benoemd waarin het omgevingsplan moet zijn uitgevoerd. Het gaat om een organische ontwikkeling, omdat een deel van het gebied voorlopig in gebruik blijft als bedrijventerrein. De uitdaging is het combineren van oude functies en de toekomstige nieuwe functies.
Eelco Eerenberg, wethouder Ruimtelijke Ordening: “We bouwen al heel veel woningen in Utrecht, maar we weten ook dat er nog heel veel woningen bij moeten om de woningnood op te lossen. Daarom blijven we zoeken naar slimme manieren om dat voor elkaar te krijgen. In dit deel van Merwedekanaalzone doen we dat door als gemeente zelf grond aan te kopen én door in delen te ontwikkelen zonder einddatum. Zo kunnen we eerder beginnen met het toevoegen van kwalitatieve en betaalbare woningen en kunnen weer meer mensen doorstromen of een fijne woning vinden in Utrecht."