Sinds 1 juli 2023 is de Wet goed verhuurderschap van kracht. Deze wet zorgt voor een betere bescherming voor huurders en meer duidelijkheid voor verhuurders over wat wel en niet mag. Ook krijgen gemeenten meer mogelijkheden om op te treden tegen huurmisstanden als dat nodig is. De gemeente Utrecht brengt de wet nu met een campagne onder de aandacht van huurders. Belangrijk onderdeel van de campagne is informatie over het meldpunt, waar huurders of woningzoekenden (anoniem) terecht kunnen met vragen of klachten over het gedrag van hun verhuurder.
Dennis de Vries, wethouder Wonen: "In Utrecht staan zo’n 91.000 huurwoningen. Alle huurders die hier wonen, hebben recht op een betrouwbare verhuurder, op redelijke huurprijzen en goed onderhoud. In de nieuwe Wet goed verhuurderschap is vastgelegd waar verhuurders aan moeten voldoen; de wet geeft ons als gemeente ook meer handvatten om daarop te handhaven. In Utrecht hebben we een meldpunt waar huurders terecht kunnen – naast het Huurteam dat al langer bestaat, en waar huurders ook gebruik van kunnen maken. Omdat nog niet iedereen het meldpunt kent, is er nu deze campagne. Om huurders te informeren over hun rechten, en om hen te laten weten dat het meldpunt laagdrempelig te benaderen is.”
Wet goed verhuurderschap
In de wet staan landelijke regels over onder meer borg, bemiddelingskosten en servicekosten. Ook staat er in de wet dat huurovereenkomsten schriftelijk moeten worden vastgelegd en dat er een verbod is op intimidatie en discriminatie. Als de regels niet worden nagekomen, kunnen huurders en woningzoekenden dit melden bij het meldpunt van de gemeente. De gemeente kan vervolgens optreden. Dat gebeurt via een escalatieladder: eerst kan de gemeente een waarschuwing geven, later volgen last onder dwangsom en bestuursdwang en een bestuurlijke boete.
Campagne
De campagne is zowel digitaal als fysiek, met onder meer advertenties op sociale media en posters in bijvoorbeeld bushokjes en op lantaarnpalen. Wethouder Dennis de Vries gaat op maandag 13 januari ook flyeren op het Utrecht Science Park, om studenten te informeren over de Wet goed verhuurderschap, en wat dat voor hen betekent. De Vries: “Lang geleden ben ik propper geweest, dus elke mogelijkheid om te flyeren grijp ik aan! Maar serieus: het is écht belangrijk dat huurders weten dat zij recht hebben op goed verhuurderschap, en dat we daar als gemeente een belangrijke rol in spelen. We gaan maandag naar de campus omdat veel studenten woonruimte huren, maar de campagne richt zich op álle huurders in Utrecht, want de nieuwe wet geldt voor hen allemaal.”