Fort de Gagel en de bierbrouwers van Oudaen lanceren Gagelbier

04 sep 2023, 11:31 Stadsnieuws
gagelbier
In samenwerking tussen de brouwers van Brouwerij Oudaen en de bewoners van Fort de Gagel wordt met trots de introductie aangekondigd van een nieuw speciaalbier: Gagelbier. Bier gebrouwen met wilde Gagel dat groeit in het naastgelegen Gagelbos, en waar ook het fort naar is vernoemd. Dit bijzondere brouwsel wordt vandaag gepresenteerd ter ere van het éénjarig jubileum van Fort de Gagel in Utrecht.
Ambachtelijk bier
De keuze voor het gebruik van Gagel als hoofdingrediënt is een eerbetoon aan het verhaal van Fort de Gagel, wat resulteert in een unieke smaakervaring die de essentie van de regio weerspiegelt. Meesterbrouwer Maurice Arrindell van Brouwerij Oudaen heeft met toewijding en expertise gewerkt aan de creatie van dit speciaalbier. Met de hand geplukte Gagel is zorgvuldig geïntegreerd in het brouwproces en vervangt het normale hop, wat resulteert in bier met een subtiel kruidig aroma en een verfrissend karakter.
“De Wilde Gagel is een bladverliezende struik die op zeer natte bodems groeit. De klieren op de plant zijn goudgeel of rood van kleur en scheiden een sterk kruidig geurende stof af. Perfect om bier mee te brouwen!"
Feestelijke bijeenkomst
Het hoogtepunt van deze bijzondere samenwerking vindt vandaag plaats, wanneer het allereerste vat van dit lokaal gebrouwen speciaalbier wordt aangeslagen. Deze feestelijke gebeurtenis markeert het 1-jarig bestaan van Fort de Gagel, dat we deze dag gezamenlijk vieren. Het fort aan de rand van Utrecht heeft in korte tijd een reputatie opgebouwd als culinaire bestemming waar lokale ingrediënten en historische invloeden omarmd worden. Het Gagelbier met Gagelkruiden afkomstig uit het naastgelegen Gagelbos past daar perfect bij.