De gemeente Utrecht zet tijdens kerst en oud en nieuw extra personeel en materieel in. Op eerste en tweede kerstdag en nieuwjaarsdag worden extra routes gereden voor ondergrondse containers met restafval. Ook is er op die dagen extra inzet op de routes voor papier en karton. Via social advertenties, nieuwsbrieven en lokale kranten wordt aan bewoners gecommuniceerd hoe en wanneer zij hun afval het beste kunnen weggooien.
Wethouder Susanne Schilderman (Openbare Ruimte): “Als gemeente doen we er alles aan om de stad ook tijdens de feestdagen zo schoon mogelijk te houden. We rijden extra routes tijdens de kerstdagen en op nieuwjaarsdag, maar dat heeft alleen effect als Utrechters hun afval op de juiste manier aanbieden. Het is heel belangrijk dat mensen niets naast de containers zetten, zodat de vuilniswagens de containers kunnen legen en er geen afval door de straten gaat zwerven. En blijf het melden als er een container verstopt is of als er zakken naast een container staan. Zo kunnen de routes goed gereden blijven worden en sluiten we samen het jaar schoon af.”
Ook de inzet van de gemeente op papier en karton neemt toe tijdens de feestdagen. Wethouder Schilderman: “Er wordt veel online besteld tijdens de feestdagen en daarmee neemt de hoeveelheid karton tijdens de feestdagen toe. We rijden daarom extra routes, maar vragen ook aan Utrechters of ze het karton zo klein mogelijk willen scheuren. Dat is een kleine moeite, maar zo past er tot wel zes keer meer in een ondergrondse container.”
Extra inzet
Dit jaar worden er extra routes gereden tijdens de kerstdagen en op nieuwjaarsdag. Zo worden er dagelijks twee routes papier en karton gereden. Daarnaast rijdt de gemeente ook extra routes restafval. De routes worden dynamisch bepaald: door middel van sensoren wordt er gekeken naar containers die bijna vol zitten of snel vollopen. Op die manier hoopt de gemeente ook te voorkomen dat er een achterstand ontstaat die in de dagen daarna lastig in te lopen is.
Campagnes
De gemeente heeft de afgelopen jaren tijdens de feestdagen het aantal huisvuilzakken naast containers en het aantal overvolle en verstopte papiercontainers zien toenemen. Voor zover mogelijk, bereidt de gemeente zich voor op deze drukte met extra inzet. Ook wordt er volop gecommuniceerd richting inwoners met informatie over hoe zij het beste hun afval en oud papier kunnen weggooien. De gemeente communiceert via advertenties over de verschoven ophaaldagen in verband met de feestdagen en de juiste manier van afval aanbieden. Naast alle communicatie en advertenties kunnen Utrechters de laatste informatie ook vinden in de Afvalwijzer-app en www.mijnafvalwijzer.nl.
Verstopte containers
Afvalcontainers zijn vaker verstopt dan dat ze vol zitten. Ondergrondse containers hebben een sensor die in de gaten houdt hoe vol ze zitten. Als de afvalcontainer voor 80% gevuld is, wordt het signaal afgegeven dat deze geleegd moet worden en wordt de container ingepland op de route van de vuilniswagens. Er staat een boete op het plaatsen van afval naast containers. In 2023 is deze boete verhoogd van 70 naar 100 euro. Ook wordt er sinds vorig jaar meer gecontroleerd en worden zakken vaker opengemaakt door handhavers om de eigenaar te achterhalen. De handhaving hierop gaat tijdens de feestdagen gewoon door. Net als vorig jaar rijdt de gemeente tot 23:00 op oudejaarsavond om spullen naast containers weg te halen. Zo probeert de gemeente risicovolle bijplaatsingen of grofvuil weg te halen voor oud en nieuw om brandstichting en overlast te voorkomen.