In brasserie De Utrechter, gevestigd onder de duurzame hotspot van de Social Impact Factory, opent Susanne Schilderman, wethouder Financiën en Circulaire Economie, op dinsdag 7 februari 2023 het eerste Mac Repair Café van Nederland. In het Mac Repair Café kunnen Mac-bezitters langskomen om kosteloos een onderzoek en advies te krijgen over hun oude, trage, kapotte Apple computer.
In het Mac Repair Café is het onderzoek naar de storing gratis en vaak blijkt met een geringe snelle ingreep het apparaat weer prima te werken waardoor de levensduur verdubbeld kan worden met een garantie van 2 jaar. Door grondstoffengebruik te reduceren en langer met computers te doen, wordt een flinke bijdrage geleverd aan het verminderen van de CO2 uitstoot.
Uiteraard repareert Apple zelf ook, maar er zijn maar 3 Apple stores in Nederland. Ondanks dat je geen onderzoekskosten hoeft te betalen is het resultaat vaak dat er een dure reparatie geadviseerd wordt terwijl dat niet altijd nodig is. Bovendien is de wachttijd voor reparatie erg lang. Velen kiezen er dan voor om een nieuwe computer te kopen. Nieuw lijkt dan goedkoper en beter dan een dure reparatie met maar 90 dagen garantie. De gemiddelde levensduur van een kostbare computer is dan vaak slechts 3 tot 4 jaar.
Het Mac Repair Café is een initiatief van Maurits Riton Logtenberg, directeur van Macleasy, een circulair, sociaal en duurzaam Utrechts Mac reparatiebedrijf wat veel investeert in het opleiden van medewerkers. In het reguliere IT onderwijs ligt vrijwel uitsluitend de nadruk op Microsoft en Cisco en niet op Apple als besturingssysteem terwijl al zo’n 25% van de computergebruikers gebruik maakt van Apple. De stichting Mac Repair Academy heeft afgelopen jaren uitstekende ervaringen opgedaan met studenten met een autisme achtergrond. Zij zijn uitermate goed in staat om het a-creatieve proces van analyseren van computerstoringen uit te voeren. Bovendien leren zij in het Mac Repair Café hun sociale vaardigheden te verbeteren.
Maurits Logtenberg: ”In Nederland zijn zo’n 85.000 mensen met problemen in het autisme spectrum die werkloos zijn. Hun kwaliteiten en potentie blijven nu nog vaak onbenut terwijl er krapte op de arbeidsmarkt is. Het is fantastisch om te zien dat de talenten van deze studenten in de werkomgeving van MacLeasy tot uiting komen en ze hun sociale vaardigheden verbreden. In het Mac Repair Café repareren ze namelijk niet alleen computers maar zijn ze ook genoodzaakt om met klanten in gesprek te gaan, met collega’s te overleggen en soms samen te werken. Binnen een half jaar ontwikkelen zij zich tot inzetbare medewerkers. Inmiddels is het ons gelukt een aantal van hen een betaalde baan te bezorgen waardoor zij nu zelf hun salaris verdienen en hun uitkering gestopt kon worden. Dat het Mac Repair Café gevestigd is in De Utrechter, een bruisende horeca locatie in het hart van Utrecht, is een extra pluspunt voor hun ontwikkeling. De studenten zien hier mensen aan het werk en maken daar een gewaardeerd onderdeel van. De opening valt samen met de week van de circulaire economie’, die plaatsvindt van 6 tot en met 11 februari. Dat is eigenlijk heel toevallig maar wel zo leuk”.