De toekomst van de USB-stick

01 nov 2019, 13:37 Stadsnieuws
memory stick 1267620 1920
cc0
De eerste USB-stick (ook wel flash drive genoemd) stamt alweer uit 1995 en werd door onder meer Intel, Compaq, Microsoft en IBM ontwikkeld. Inmiddels zijn wij bijna 25 jaar verder en ziet de wereld van de USB-sticks er heel anders uit. De geheugencapaciteiten zijn ruim voldoende te noemen; van enkele MB’s naar varianten met maar liefst 1 terabyte. Door de jaren heen zijn de USB-sticks vele malen compacter geworden en lees- en schrijfsnelheid is al helemaal niet te vergelijken. Een 1.0 chip met een snelheid van 1.5 Mbit per seconde tegenover de USB 3.0 (Superspeed) krachtpatsers met ruim 4800 Mbit per seconde. Toch is het goed om ons af te vragen hoe de toekomst van de USB-drive een paar jaar uit gaat zien.
Toen de USB-stick haar intrede deed, vielen andere opslagmedia juist door de mand. De diskette verdween langzaam van het toneel en ook de cd-rom verloor terrein. De USB-sticks werden enorm populair en waren niet aan te slepen. Toch zijn er ook voor de USB-sticks kapers op de kust. Diensten zoals Google Drive en andere Cloud-services slaan jouw data gratis op en zijn overal beschikbaar. Ook heb je altijd een goede back-up. Zelfs wanneer er brand uitbreekt, is je data veilig.
Daarnaast bestaat met het gebruik van een USB-stick ook de kans op het verlies. Zeker nu er varianten zijn met de grootte van een paperclip. Met een wachtwoordbeveiliging zorg je er overigens wel voor dat jouw data veilig is. Wil je nog een stap verder gaan, dan zijn er ook USB-sticks met vingerafdruk-beveiliging.

Nieuwe ontwikkelingen omtrent de USB-stick

Op het gebied van techniek staan de ontwikkelingen niet stil. Al gaat het niet meer zo snel ten opzichte van een paar jaar terug. Er zijn nog veel aanwezige technieken niet bekend onder de consumenten. De type-C drives
zijn hier een goed voorbeeld van. Een type-C USB heeft een dunnere connector en wordt vooral gebruikt op Apple-laptops. Met een snelheid van maar liefst 10 gb/s zou dit in de nabije toekomst wel eens de standaard kunnen worden.
Ontwikkelaar Sandisk zit ook niet stil. Met de Sandisk Ultra hadden zij al een topper in huis en daar komt de ultra fit usb met high speed 3.1 chip (130 mb/s) nog eens bij. Maar liefst 15 keer sneller dan de standaard 2.0-versie. Ook op het gebied van veiligheid (128-bit AES encryption) hoef je je geen zorgen meer te maken. De harde schijf bevat een kluis voor opslag van jouw databestanden.

Milieuvriendelijke USB-sticks

Het thema ‘milieu’ is ook op het vlak van USB-sticks actueler dan ooit. Bamboe behuizingen, gerecycled papier en FSC-hout hebben inmiddels hun weg gevonden en dat is niet voor niets. Behalve het feit dat men een steentje bijdraagt aan het milieu straal je ook milieubewustzijn uit.
Een voorbeeld van een milieuvriendelijke USB-stick
? Een variant met bamboe of hout. Wist je dat bamboe maar liefst één meter per jaar groeit? Het milieuvriendelijke karakter kun je behouden door te kiezen voor een lasergravering. Een bedrukking op bamboe is ook mogelijk. Dat gebeurt met inkten op waterbasis.

Goedkope USB-sticks

De tijd dat je voor USB-sticks met een fatsoenlijke capaciteit zoals 4GB enkele tientjes kwijt was, ligt ver achter ons. Op het moment van schrijven zijn USB-sticks goedkoper dan ooit , je hebt namelijk al een 4 GB-variant voor minder dan 3 euro. Ook de echt grote capaciteiten zoals 128 GB, goed voor de opslag van circa 32 films, zit rond de 9 euro. Prijzen kunnen echter wel fluctueren, de chipmarkt is namelijk sterk afhankelijk van vraag en aanbod. Komt er bijvoorbeeld een nieuwe iPhone uit, dan is de vraag naar chips in de markt hoger. Gevolg is dat ook de microchips van USB-sticks zullen stijgen in prijs.

Promotionele waarde met opdruk

Groothandel USBstick.nl
ziet de verkoop van USB-sticks ieder jaar verder toenemen. Met maar liefst 50.000 verkochte exemplaren (23% stijging t.o.v. 2018) in het eerste halfjaar van 2019 nog steeds populair. De USB-stick blijkt nog steeds een alleskunner te zijn met grote promotionele waarde en is inmiddels betaalbaar voor iedereen. Een logo op de bovenzijde zorgt voor herkenbaarheid. Ook is de harde schijf te vullen met gegevens.
Ben je een fervent beursbezoeker? Dan is de kans groot dat je ooit een keer een USB-stick gekregen hebt. USB-sticks blijven functioneel, bijvoorbeeld voor de opslag van foto’s en het transporteren van andere data. Een wereld zonder USB-sticks? Eigenlijk zijn wij daar nog helemaal niet aan toe. Een USB-stick aan jouw sleutelbos is maar wat handig en is eigenlijk niet weg te denken. Kortom: de toekomst van de USB-stick ziet er nog steeds prima uit.
Wil jij meer weten over USB-sticks en het bedrukken hiervan? Neem dan een kijkje op USBstick.nl .