Campagne gestart voor huurrechten voor Utrechtse studenten

07 nov 2023, 11:50 Stadsnieuws
foto maartjekuperus huurteam 6 30cd557838
Maartje Kuperus
Gisteren is de campagne ‘Normale huur’ gestart om aandacht te vragen voor huurrechten onder Utrechtse studenten tussen 18 en 30 jaar. Ook wijst de campagne hen op de gratis hulp van het Huurteam Utrecht. Dit team geeft juridisch advies en helpt bij het oplossen van huurproblemen, zoals een hoge huurprijs, weinig onderhoud of onredelijke servicekosten.
Dennis de Vries, wethouder Wonen en Volkshuisvesting: “Utrecht is een studentenstad, en veel studenten wonen hier ook. Het is belangrijk dat zij weten welke rechten zij als huurder hebben én waar ze naartoe kunnen als het fout gaat. Ons doel is dat alle Utrechtse studentenkamers en -woningen betaalbaar, goed onderhouden en veilig zijn. Als je naar de cijfers kijkt, zie je dat er nog behoorlijk wat werk aan de winkel is. Daarom ben ik zo blij met de campagne ‘Normale huur’, die studenten bewust maakt van hun huurrechten en wijst op ons Huurteam.”
Huurmisstanden
In 2022 deed het Huurteam, dat werkt in opdracht van de gemeente, 715 controles bij Utrechtse huurders. In 646 gevallen waren er misstanden. Door het tekort aan woningen zijn huurders vaak blij met een plek om te wonen en stellen zij weinig eisen aan de kwaliteit van de woonruimte. Ook weten huurders niet altijd welke rechten zij hebben.
De campagne
De campagne Normale huur richt zich op studenten, omdat onder deze groep de problemen het grootst zijn. Via social media worden studenten gewezen op de website normalehuur.nl . Hier vinden zij een huurprijschecker, ervaringsverhalen van andere studenten, informatie over huurrechten en de beschikbare hulp. De onderwerpen van de campagne zijn gebaseerd op de meest voorkomende huurproblemen, namelijk huurprijs, privacy, onderhoud, huurcontract en servicekosten. De campagne is een initiatief van de gemeente Utrecht, studentenorganisatie Vidius en het Huurteam Utrecht.
Landelijke regels voor goed verhuurderschap
Vanaf 1 juli 2023 zijn er landelijke regels voor goed verhuurderschap. De regels gaan over het tegengaan van discriminatie en intimidatie, te hoge borg voor woonruimte, onredelijke servicekosten en de informatieplicht van verhuurders aan huurders. Gemeenten kunnen handhaven op deze regels, zodat misstanden op de huurmarkt worden aangepakt. Lees meer over de landelijke regels .