De geloofsgemeenschap van de Aloysiuskerk en de Sint-Martinusparochie vieren het 100-jarig bestaan samen op grote wijze. Het boek over de Aloysiuskerk, dat op 10 november verschijnt, is een belangrijk onderdeel van het eeuwfeest.
Als lezer word je meegenomen door de bijzondere architectuur van de kerk. Verschillende specialisten op het gebied van architectuurgeschiedenis, kerkelijk erfgoed en kunstgeschiedenis behandelen verschillende unieke aspecten van de kerk.
Zo vertelt Koen Ottenheym, architectuurhistoricus aan de Universiteit Utrecht over de ontwikkeling van de direct omgeving van de kerk sinds 1900. De ontwerp- en bouwgeschiedenis wordt door Dylan Giesbergen geanalyseerd. Herman Wesselink focust op het uitzonderlijke ontwerp van Valk. De zeshoekige centraalbouwvorm van de kerk is immers een bijzonder ruimtelijk experiment van de architect.
Astrid Poorthuis en Sander Karst behandelen in hun bijdrage de kunstzinnige afwerking van het interieur. Hierbij wordt voornamelijk gekeken naar de muurschilderingen, het altaar, en de glas-in-lood-vensters van Wiegmans.
Dit boek behandelt hoofdzakelijk het ontstaan van de kerk, de bouw en de bedoelingen van de architect en de kunstenaar. Tijdens het bouwen van de kerk is naar een nieuw kerkideaal, de ‘volkskerk’, gestreefd.