College verwacht aanzienlijke gevolgen voor daklozenopvang door het hoofdlijnenakkoord

Foto: pixabay

Het Utrechts college heeft de gevolgen van het hoofdlijnenakkoord op Asiel & Migratie op een rijtje gezet in een brief aan de gemeenteraad. Het college verwacht aanzienlijke gevolgen en bekijkt hoe hierop gereageerd kan worden.

Het college verwacht dat het Rijk gaat stoppen met de rijksbijdrage voor de Landelijke Vreemdelingenvoorziening (LVV) vanaf 2025. Dit betekent ruim vier miljoen minder rijksbijdrage voor de LVV. Het college voorziet hierdoor ‘aanzienlijke gevolgen’ voor de manier waarop Utrecht de opvang en begeleiding voor ongedocumenteerde mensen kan uitvoeren.
Ook verwacht het college dat de pilot landelijke aanpak kwetsbare dakloze EU-(arbeids)migranten nog onzeker is vanaf januari 2025. Dat betekent als de financiering niet doorgaat dat er 950.000 euro minder Rijksbijdrage beschikbaar is voor de Utrechtse aanpak van deze doelgroep.
En in het akkoord is opgenomen dat het Rijk de Spreidingswet wil intrekken en een verbod in wil stellen op het geven van voorrang bij de toewijzing van sociale huurwoningen aan statushouders.
Het college voorziet grote gevolgen voor de levens van immigranten en voor de openbare orde en veiligheidsproblematiek van de stad. Het college verwacht een toename van het aantal buitenslapers en een grotere druk op de gezondheidsvoorzieningen.
Er wordt nu door de gemeente gekeken naar de huidige inrichting van de opvang en begeleiding voor ongedocumenteerde mensen en welke mogelijkheden hiervoor zijn, gezien de de beƫindiging van de rijksbijdragen.

Cookieinstellingen