XL-feest in Bibliotheek Neude

Foto: Bibliotheek Utrecht

Sinds 2012 organiseert Tori Oso Utrecht de Buku nanga kuku sessies, oftewel Boek met koek. Het concept: het boek, de auteur, de (Surinaamse) koek, en het publiek. In het kader van het herdenkingsjaar organiseren Bibliotheek Utrecht, Tori Oso Utrecht en Comité 30 juni/1 juli Utrecht op zondag 23 juni samen als afsluiter een XL-feest in Bibliotheek Neude.

Bezoekers kunnen proeven van Surinaamse koek, schaafijs en andere lekkernijen. Er is muziek en er zijn mooie verhalen en panelgesprekken. Naast een modeshow van traditionele kleding, kun je leren over angisa hoofddoeken binden, vrijheidsvogels vouwen en het afaka schrift.

Verhalen van monsters, passie en diversiteit

Op het Voorleesplein leest Nancy Bosmans voor uit ‘De Boebalas’, het liefste monster. Tijdens Marley’s Magisch Voorleesmoment geniet je van mooie verhalen die je verbeeldingskracht voeden. De kinderboeken van Tante Elly zijn een plezierige kennismaking met de Surinaamse taal en gebruiken. En bezoekers kunnen met het panel van Loulou Drinkwaard (Uitgeverij Wilde Haren), Joan Windzak (Educulture) en prentenboekmaker Mylo Freeman (Potje; Arabella) in gesprek over diversiteit in de kinderboekenwereld. 

BNK Impact TORI

Bij Impact Tori vertelt rapper/zanger, auteur en talentcoach Rivelino Rigters (BlackRockStar) hoe hij weer op het rechte pad is gekomen en andere jongeren helpt met zijn muziek. En schrijver Lily Monori van Dijken doorbreekt als pleegkind taboes en is ambassadeur voor pleegzorg.

Kindernomie en Afákaschrift

Kinderen van 4 tot 12+ kunnen naar diverse workshops: boekenleggers maken, vrijheidsvogels vouwen, illustreren met Gladys Daniel en Kindernomie, over de waarde van geld. Ronald Dijkman laat ze kennismaken met het Afákaschrift.

Markt en food

De hele middag is er een markt met boeken, handgemaakte ‘haarbobbles’, kleurrijke poppen, mode en accessoires. Er is een bijzondere modeshow en een demonstratie angisa binden. En natuurlijk zijn er allerlei Surinaamse lekkernijen, van koek tot schaafijs. 

Het XL Buku nanga kuku-feest vindt plaats in Bibliotheek Neude op zondag 23 juni van 11.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Cookieinstellingen