Utrecht viert Bevrijdingsdag met talkshow over vrouwenrechten met Hedy d’Ancona, Devika Partiman en Ayla Çekin Satijn

Foto: bevrijdingscolleges

Net als in de rest van het land staat ook Utrecht op 5 mei in het teken van Bevrijdingsdag. Dat wordt onder andere gevierd met de talkshow Vrijheidscolleges Live! in TivoliVredenburg. Daar gaan oud-politica Hedy d’Ancona, politiek adviseur Devika Partiman en actrice Ayla Çekin Satijn met elkaar in gesprek over vrijheid en vrouwenrechten. De presentatie is in handen van schrijver en programmamaker Sophia Blyden.

Hoewel het soms lijkt alsof de strijd om vrouwenrechten al jaren geleden gestreden is, blijkt vandaag de dag nog steeds hoe belangrijk het is voor deze rechten te blijven vechten. Te denken valt aan de blijvende loonkloof en het recht op abortus dat in veel landen nog allerminst vanzelfsprekend is, maar ook aan de haat die veel vrouwen in de politica arena te verduren krijgen.
Des te belangrijker is het om blijvend met elkaar over deze onderwerpen in gesprek te gaan. Tijdens de talkshow in TivoliVredenburg bespreken onder leiding van moderator Sophia Blyden Vrijheidsprekers Hedy d’Ancona, Devika Partiman en Ayla Çekin Satijn onderwerpen als democratie, vrijheid van meningsuiting en de kracht van vrouwen. Ook krijgt het publiek de gelegenheid om vragen te stellen.

Over de Vrijheidssprekers
Hedy d’Ancona was politica voor de Partij van de Arbeid. Ze werkte bij de VARA, was universitair onderzoeker en leidde vanaf 1975 een bureau op het gebied van beleidsonderzoek. Ze was politiek actief als Eerste Kamerlid en werd bekend als oprichter van Man-Vrouw-Maatschappij en Opzij. Ze was staatssecretaris van Emancipatie, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Cultuur en tien jaar lid van het Europees Parlement. Ze schreef meerdere boeken waarin zij de voors en tegens van ouderdom belichtte. In haar Vrijheidscolleges gaat d’Ancona in op de rechten die vrouwen door jaren heen hebben gekregen en hoe we die nog steeds moeten blijven beschermen.
 
Devika Partiman is spreker en adviseur. Sinds ze in 2017 de stichting Stem op een Vrouw oprichtte, is ze in Nederland een invloedrijke feministische stem voor politieke gelijkheid. Als directeur van de stichting zet ze zich dagelijks in voor een betere positie van vrouwen in de politiek. Daarnaast is ze dagvoorzitter, bestuurder en toezichthouder bij diverse maatschappelijke organisaties. In haar Vrijheidscollege gaat ze in op de vraag hoe we kunnen zorgen voor een vrijere politieke arena, waarin ook vrouwen en mensen van kleur de kans krijgen van zich te laten horen zonder weggepest te worden vanwege hun identiteit.
 
Ayla Çekin Satijn is actrice en regisseur. Zij was te zien in de series en speelfilm ANNE+ en in verschillende series, zoals Deep Shit en Dirty Lines. Als Turkse queervrouw voelt ze een grote verantwoordelijkheid voor het vertegenwoordigen van progressieve rollen voor vrouwen. Ze toerde met verschillende theatergezelschappen door Nederland, zoals Toneelgroep Oostpool en het feministische theatercollectief Club Lam, waarvan zij medeoprichter is. Ze maakte haar debuut als regisseur met de korte film Beş op het Nederlands Film Festival in 2021. In haar colleges praat Satijn over het keurslijf van de vrouw, hoe je vrij te voelen in je gender en geaardheid en hoe dat begint met liefde voor jezelf en de ander.

Aanmelden
De talkshow vindt plaats op zondag 5 mei van 20.00 tot 21.30 uur in TivoliVredenburg in Utrecht. Geïnteresseerden kunnen zich kosteloos aanmelden via de website van de Vrijheidscolleges.
 
Samenwerkingspartners
Het programma wordt georganiseerd door Stichting Vrijheidscolleges in samenwerking met Bevrijdingsfestival Utrecht en FOTODOK, dat tijdens de avond bijpassende beelden van fotografen van over de hele wereld zal tonen.
 
Vrijheidscolleges in het hele land
Op 5 mei vinden door het hele land Vrijheidscolleges plaats, waarbij deze en andere Vrijheidssprekers in gesprek gaan met het publiek. Zo strijkt programmamaker Raoul Heertje neer op het Bevrijdingsfestival in Den Haag, waar hij ingaat op de vraag hoe we vreedzaam kunnen samenleven. Stichting Vluchteling-directeur Tineke Ceelen vertelt op het Bevrijdingsfestival Drenthe in Assen over de vrijheid die vluchtelingen verliezen. Op het Bevrijdingsfestival Brabant in Den Bosch gaat documentairemaker Natascha van Weezel in op de vraag hoe we elkaar ook in conflictsituaties als mensen kunnen blijven zien. Bekijk het volledige programma op de website van Stichting Vrijheidscolleges.

Over Stichting Vrijheidscolleges
Stichting Vrijheidscolleges maakt sinds 2013 programma’s over leven in oorlog en conflict, democratie en rechtstaat. Zij koppelt dit met bekende sprekers aan actuele thema’s die een jong en divers publiek aanspreken. Stichting Vrijheidscolleges strijkt jaarlijks op locaties in het hele land, zoals theaters, bibliotheken en festivals. Jaarlijks organiseert Stichting Vrijheidscolleges meer dan 50 programma’s, waarmee gemiddeld 10 duizend mensen worden bereikt.
 

Cookieinstellingen