Start werkzaamheden tijdelijke woningen Befu terrein

Foto: gemeente Utrecht

De bouw van 135 tijdelijke woningen op het terrein van de voormalige Betonmortel Fabriek Utrecht (Befu) aan de Prozeeweg langs het Merwedekanaal is gestart . In de week van 11 maart beginnen de eerste funderingswerkzaamheden.

Er komen in totaal drie woongebouwen: twee woongebouwen van vier lagen en één L-vormig woongebouw van vijf lagen. In het complex komen een-, twee-, en driekamerwoningen met een gezamenlijke ruimte, een gedeeld binnenterrein en inpandige fietsenstalling.Woningcorporatie Woonin is opdrachtgever voor de bouw van de flexwoningen; de gemeente is verantwoordelijk voor het inrichten van de openbare ruimte.
Dennis de Vries, wethouder Wonen: “Na de start bouw van tijdelijke woningen aan de Pagelaan is dit opnieuw goed nieuws. Het betekent dat we op korte termijn weer een groot aantal Utrechters kunnen helpen aan een woning – een beetje verlichting op de hele krappe woningmarkt.”
Snel woningen toevoegen
De grond is in eigendom van de gemeente Utrecht. In afwachting van een mogelijke verbreding van de A12 kunnen op deze locatie nog geen plannen worden gemaakt voor permanente woningbouw. Wel is het mogelijk om hier de komende tien jaar tijdelijke woningbouw te realiseren.  Er komen twee woongebouwen van vier lagen met inpandige galerijen en één L-vormig woongebouw van vijf lagen met galerijen aan de kant van het gezamenlijke binnenterrein.
Voor wie zijn de woningen?
Bij Befu staan ontmoeting en culturele uitwisseling centraal. Er komen huurders die bewust kiezen voor deze manier van gemengd wonen, mensen die uit een maatschappelijke opvang komen en statushouders. Mensen die op Befu willen wonen kiezen hier bewust voor, zien de meerwaarde van een woongemeenschap en willen daar een bijdrage aan leveren. Naast in de bouw rekening te houden met ‘ontmoeten’, gebeurt dit ook door faciliteiten aan te bieden die ontmoeting stimuleren. Bij Befu zijn dit de gemeenschappelijke ruimte (180 m²) en tuin en de Miele Laundry Boutique. Ook komt er een werkruimte voor professionals en de allround beheerder. Begeleiding, ondersteuning en laagdrempelig contact is daardoor dichtbij.
Nieuwe bomen en wandelroute
Omwonenden hebben in 2022 en 2023 meegedacht over de plannen voor de openbare ruimte. De inrichting wordt groen met nieuwe bomen. Langs het Merwedekanaal komt een wandelroute die via een voetgangersbrug doorgaat langs de Liesboswetering.
Planning
Het bouwterrein is inmiddels overgedragen aan Woonin. De woningen worden gebouwd door Daiwa House Modular Europe. In de week van 11 maart wordt gestart met funderinsgwerkzaamheden. Woonin en Daiwa House Modular Europe verwachten in juni de eerste woningen op de locatie te plaatsen. De eerste woningen worden eind oktober opgeleverd, het laatste woongebouw staat gepland voor december 2024.
Op de website van de gemeente Utrecht staat meer informatie over bewonersbijeenkomsten en de klankbordgroep van het project.

Cookieinstellingen