VIDIUS studentenunie protesteert voor meer studentenwoningen

Foto: VIDIUS

Vrijdagmiddag organiseert VIDIUS studentenunie een protest voor meer studentenwoningen. Het huidige woningtekort voor studenten wordt geschat op ruim 6.000 woningen. De studentenunie wil blijvende aandacht voor studentenhuisvesting en benadrukt de uitvoering van het Actieplan Studentenhuisvesting. 

Het woningtekort voor studenten blijft stijgen in Utrecht. Vorig jaar werd in het Actieplan Studentenhuisvesting een tekort van 5.300 woningen geconstateerd. Ondertussen wordt het getal geschat op 6.000 woningen. ‘Een zorgelijke ontwikkeling’ aldus Midas Urlings, voorzitter van VIDIUS studentenunie. ‘In de Landelijke Studentenmonitor van september zagen we al dat steeds minder Nederlandse studenten op kamers kunnen gaan wonen. Terwijl dit juist een belangrijke stap is voor de persoonlijke ontwikkeling’.
Urlings benadrukt de impact van het woningtekort. ‘Voor veel studenten is er geen geschikte woonruimte in de stad. Niet alleen wordt zo een stap naar zelfstandigheid ontzegt, maar ook de kans op een actief studentenleven in Utrecht. Wie hier niet kan wonen, kan hier ook moeilijker aansluiten bij een vereniging, maatschappelijk werk oppakken en sociale contacten leggen’. Uit onderzoek blijkt dat studenten vaak voorop lopen in de participatie samenleving. 65% van de studenten doet bijvoorbeeld vrijwilligerswerk.
Vorig jaar presenteerde de gemeente het Actieplan Studentenhuisvesting. Hierin werd beschreven dat het tekort van 5.300 studentenwoningen in 2030 zou worden ingehaald. ‘Het snel stijgende tekort laat zien dat er blijvende aandacht nodig is voor dit onderwerp. Iedere student zonder kamer is er een te veel’ stelt Urlings. In de protestactie gaat de focus naar de impact van studeren zonder kamer. ‘We willen laten zien dat studentenhuisvesting meer is dan een dak boven het hoofd. Het is een belangrijke stap naar een nieuwe levensfase.’ legt de voorzitter uit. 

Het protest vindt plaats op 10 november om 16:00 op Janskerkhof. 

Cookieinstellingen