TivoliVredenburg krijgt volgend jaar zomer een nieuwe entree

Foto: cu2030

Afgelopen november werd bekend dat TivoliVredenburg een nieuwe entree aan het Vredenburgplein krijgt. De ingang wordt een stuk meer open; met veel glas en licht. De afgelopen maanden heeft het architectenbureau van Herman Hertzberger het ontwerp verder uitgewerkt. Dit is nu klaar. De gemeente Utrecht heeft de omgevingsvergunning aangevraagd en de aanbesteding voor een aannemer gestart. Geplande uitvoering: zomer 2024.

De omgevingsvergunning is nu pas aangevraagd omdat het ontwerp van de gevel geoptimaliseerd is. Hierdoor wordt de toegankelijkheid voor publiek nog beter. Nu moet er nog rekening gehouden worden met de doorlooptijd van het aanbestedingstraject, de programmering in de Grote Zaal en zorgen dat bouwmaterialen op tijd geleverd worden. Vandaar dat de start bouw later is dan eerst aangekondigd.

Foyer, terrassen en posterschermen
De foyer van de Grote Zaal krijgt straks een nieuwe inrichting en is overdag vrij toegankelijk. Er komen exposities, rondleidingen en soms is er een klein concert. Ondertussen zijn de terrassen aan de singelzijde van TivoliVredenburg opnieuw ingericht met duurzame houten plantenbakken. De posterbakken aan het Vredenburg worden vervangen door nieuwe digitale posterschermen. De wand rond de nieuwe schermen krijgt een fris, nieuw uiterlijk. Daarnaast krijgen de etalages in de Vlaamse Toren een nieuw, typisch TivoliVredenburg, uiterlijk. Het ontwerp wordt nu gemaakt.

Herinrichting openbare ruimte
Ook de straten rond TivoliVredenburg, de Hollandse en Vlaamse Toren, wordt aangepakt. Het ontwerp wordt rond de zomer vastgesteld door het college. Doel is dit najaar te starten met de herinrichting. Er komen plekken om te zitten en er komt groen in de vorm van grote plantenbakken en een groenwand naast de artiesteningang. Tenslotte zal energiezuinige verlichting de straten een stuk lichter maken. Voor de fietsen die in de straten worden gestald, wordt een goede oplossing gezocht.

Gebiedsaanpak Hollandse en Vlaamse Toren
De nieuwe entree van TivoliVredenburg en de herinrichting van de omgeving komt voort uit de gebiedsaanpak Hollandse en Vlaamse Toren. Hierin werken de gemeente Utrecht, TivoliVredenburg, Klépierre (eigenaar Hoog Catharijne) en omwonenden samen. Het idee is er een prettige plek voor cultuur- en muziekliefhebbers, winkelend publiek en bewoners van te maken.

Cookieinstellingen