Duurzaam shoppen bij lokale makers in het Utrechtse Hof van Cartesius

Foto: Hof van Cartesius

Op vrijdag 26 mei openen de creatieve en duurzame makers hun studio in het Hof van Cartesius aan de Vlampijpstraat. Elke laatste vrijdag van de maand organiseren zij gezamenlijk ‘Hoog Cartesius’. Tijdens dit maandelijkse evenement verandert Het Hof voor een dag in een duurzaam en lokaal winkelcentrum. Loop binnen in de studio’s van ontwerpers van fair fashion en accessoires, goudsmeden, kunstenaars, een vintage kledingwinkel en een plantenasiel.

Het Hof van Cartesius is een Coöperatie van creatieve en duurzame ondernemers gelegen in het Werkspoorkwartier in Utrecht. De circulair gebouwde ruimtes staan rondom een publieke groene, klimaat adaptieve binnentuin. Bij het maandelijkse ‘Hoog Cartesius’ kun je de groene locatie bezoeken, gevuld met stijlvolle en duurzame producten van lokale Utrechtse ondernemers. Bij de makers van het Hof staat circulair werken centraal. Leren tassen gemaakt van oude banken, biologisch gelooid leer, kleding van restpartijen textiel of vintage, sieraden van hout en gerecycled zilver en goud. Het Hof zelf is zeker een bezoek waard door de bijzondere circulaire bouw en de groene binnenhofjes. Er zijn genoeg plekjes om heerlijk uit te rusten tijdens deze dag en te luisteren naar muziek. Voor groen minnende mensen is er ook het plantenasiel. Daar kun je oude planten doneren en een groene opgeknapte plant kopen. Het Hof is een inspirerende omgeving waar je niet alleen kunt winkelen, maar ook kunt leren van de makers zelf. KATPATAT bijvoorbeeld die interactieve installaties maken en experimentele games. Kunstenaar Poernaka is aanwezig met kunst op een bedje van hotsauce, met proeverij. Naast duurzaam shoppen kan je workshops volgen, lokaal hout uit de stad uitzoeken en een hapje en drankje nemen bij de lokale horeca.

Duurzaamheid is onderdeel van het werkproces, materiaalgebruik en het product bij de makers van het Hof. Zij innoveren continu om producten te maken met een lage klimaatbelasting, die lang meegaan en onder goede arbeidsomstandigheden worden geproduceerd. Bernadine Ypma, goudsmid op het Hof van Cartesius, vertelt over haar bedrijf: “Mijn sieraden zijn van gerecycled zilver en goud en in het maakproces vervang ik chemicaliën met natuurvriendelijke producten. Beter voor mij en beter voor het klimaat. Er zijn veel sieraden op de markt die van lage kwaliteit zijn en gemaakt door mensen die gebukt gaan onder slechte arbeidsomstandigheden. Deze sieraden worden na een seizoen alweer afgedankt en hebben een negatieve impact op het klimaat. De sieraden uit mijn collecties zijn van hoge kwaliteit en je kunt ze dan ook decennia lang met plezier blijven dragen. Ik bied daarbij ook een service aan om je sieraad een keer per twee jaar te reinigen en te polijsten zodat het er weer als nieuw uit ziet. Ook voor reparaties en maataanpassingen kan je bij mij terecht. Zo wordt een sieraad echt een onderdeel van jouw persoonlijke stijl.’ Ook voor mode, tassen en accessoires kun je terecht bij ‘Hoog Cartesius’. Fenny Faber maakt slow-fashion. Haar collectie is duurzaam omdat het in Nederland wordt geproduceerd, gemaakt van restpartijen textiel en er wordt niet meer geproduceerd dan nodig is. Dit in tegenstelling tot fast fashion waarbij hele partijen kleding in de shredder belanden. De kwaliteit van de kleding is hoog en gaat lang mee. De leren en porseleinen accessoires van Renske Versluijs vallen op door de mooie kleurencombinaties. Alle items zijn gemaakt van natuurlijke materialen uit Europa. Het leer komt uit Portugal en Frankrijk en de roze koperen sluitingen uit Italië. De items worden handgemaakt in Nederland en bij twee kleine bedrijven in Portugal. Renske stelt ‘ik ben trots dat alle items in mijn collectie in Europa gemaakt worden’. Voor een outfit voor bijzondere gelegenheden is de vintage shop van Lonni een aanrader. In haar winkel vind je elegante vrouwelijke en exclusieve kleding.

‘Hoog Cartesius’ is iedere maand net iets anders en verrassend. De open dag is van 12 tot 18 uur en gratis te bezoeken.

Meer informatie:
Op 26 mei doen mee:
TimberRing: Houtsmederij van eerlijke sieraden en o.a. trouw- en verlovingsringen
POERNAKA: Kunst op een bedje van hotsauce, met proeverij
Lonni’s Vintage: Hand picked, exclusive, feminine vintage clothing
Het plantenasiel: Brengt thuisloze kamerplant en de groen-minnende mens weer samen
Studio Bernadine Ypma: Handgemaakte sieraden voor vrouwen en mannen
Renske Versluijs: Handgemaakte duurzame leren accessoires en porseleinen sieraden
FELLOW: Duurzame leren accessoires en doorlopende workshop
KATPATAT: Interactieve installaties en experimentele games
JamieNee: kennis over wormen, compost, planten, zwammen, permacultuur en regeneratie
Pleun Pijnenburg: Duurzaam modeontwerp, kostuums en kleding op maat
Wasted Fashion: Circulair textiel en mode ontwerp
Kika Brinkman: Ontwerper, Trainer/Coach en Creatief Adviseur
Wouter van Veldhoven: Muzikant en muziekinstallaties
Antenne: Vanuit de DJ booth jingles en winkel tunes.
Buurman: Hergebruik van bouwmaterialen.
Warmoes: Buurtcafé/eetcafé
Pao & Tjoy: no waste asian comfortfood (bestel van tevoren je lokale maaltijd)

Het Hof van Cartesius is een circulair gebouwde broedplaats aan de Vlampijpstraat in het Werkspoorkwartier. Op het Hof zijn creatieve en duurzame ondernemers gevestigd. Meer informatie is te vinden op de website www.hofvancartesius.nl of via instagram en facebook.

Reacties

Cookieinstellingen