Heemschut ondersteunt verzet tegen sloop veranda Biltstraat

Foto: Heemschut

De erfgoedvereniging Heemschut heeft haar steun uitgesproken voor het verzet tegen de sloop van de historische veranda van het klooster aan de Deken Roesstraat. Heemschut is van mening dat de veranda de status verdient van gemeentelijk monument, samen met het gebouw, dat al op een lijst van belangrijk religieus erfgoed is gezet.

Het gebouw werd in 2018 door de laatste monnik verlaten en werd verkocht aan een projectontwikkelaar. De gemeente verleende de nieuwe eigenaar vergunning om er 15 appartementen in te bouwen. Daarbij sprak de gemeente de wens uit dat de monumentale veranda in het nieuwe ontwerp zou worden ingepast. Maar er werden geen garanties geëist. De projectontwikkelaar maakte vervolgens een plan voor uitbreiding aan de tuinzijde waarbij de veranda zou worden afgebroken.
De veranda, die dateert uit 1880, is een zeldzaam voorbeeld van een houten veranda in neorenaissancestijl en is volgens Heemschut een belangrijk onderdeel van het cultureel erfgoed van Utrecht. Heemschut vindt het dan ook zeer belangrijk dat de veranda behouden blijft.
De vereniging heeft een brief gestuurd naar het college van B&W van Utrecht waarin zij aandringen op het behoud van de veranda. Ook heeft Heemschut zich aangesloten bij de actiegroep ‘Behoud Veranda Biltstraat’.

Reacties

Cookieinstellingen