Gemeente start test met parkeren op afstand

Foto: pixabay

Bewoners van de wijk Rivierenwijk en het gebied Europalaan-Noord kunnen vanaf 1 mei deelnemen aan een test om hun auto met hoge korting te parkeren in P+R Westraven. Elke deelnemer ontvangt een tegoed dat kan worden ingezet voor deelmobiliteit en OV. Via deze test onderzoekt de gemeente onder welke voorwaarden het voor bewoners aantrekkelijk is om hun auto op afstand te parkeren. Zo wordt bijvoorbeeld de prijs, welke eisen bewoners aan de parkeergarage stellen en hoe zij reizen van en naar de garage onderzocht.

De test met parkeren op afstand start per 1 mei en duurt een jaar. Op 1 mei wordt ook in het westelijk deel van Rivierenwijk betaald parkeren ingevoerd. Deelname aan de test kan interessant zijn voor bewoners die bijvoorbeeld hun (tweede) auto weinig gebruiken of bewoners die op de wachtlijst staan voor een parkeervergunning.

Wat houdt de test in?
Deelnemers aan de test leveren tijdelijk hun parkeervergunning of plek op de wachtlijst voor een parkeervergunning in. In ruil daarvoor krijgen zij:
– Een P+R-abonnement voor €2 per maand met de zekerheid van een overdekte parkeerplek in P+R Westraven. Dit abonnement is meer dan €10,- goedkoper dan een parkeervergunning (€12,39 per maand).
– Een tegoed van €240,- per jaar in een app voor het plannen en betalen van deelvervoer, de bus of de tram.
– Per maand 4 uur gratis voor de deur parkeren (naast de venstertijden die het mogelijk maken om alsnog een deel van de dag zonder te betalen te parkeren).
– Deelnemers moeten drie keer aanwezig zijn bij een gesprek dat de gemeente organiseert met andere deelnemers en bewoners. De gesprekken vinden plaats vóór, tijdens en na de test.
Na de test kunnen deelnemers hun parkeervergunning weer terugvragen.

Test in Rivierenwijk en gebied Europalaan-Noord
De gemeente werft ongeveer 50 deelnemers in Rivierenwijk en het parkeerrayon Europalaan Noord, ten noorden van de Beneluxlaan. De gemeente heeft gekozen om daar deelnemers te werven vanwege de beperkte afstand tot de P+R Westraven, de invoering van betaald parkeren in het westelijk deel van Rivierenwijk en de verkeershinder op de wegen naar Rivierenwijk door wegwerkzaamheden.

Meer ruimte voor groen, deelvervoer en ontspannen
De gemeente wil de openbare ruimte in Utrecht goed verdelen. Er moet meer ruimte komen voor groen, ontspanning, spelen en duurzamer vervoer. Om de ruimte eerlijk te verdelen wil de gemeente geen toename van (geparkeerde) auto’s op straat. Op verschillende manieren wordt ingezet op het terugdringen van de parkeerdruk. Onder andere door inwoners te stimuleren bewuste keuzes te  maken over hun autobezit- en gebruik. Met deze test hoopt de gemeente dat de parkeerdruk in de wijk afneemt en inzicht te krijgen onder welke voorwaarden inwoners bereid zijn hun auto op afstand te parkeren.

Meer informatie
Bewoners van de wijk Rivierenwijk en het gebied Europalaan-Noord ontvangen eind februari een wijkbericht over de test. Op donderdag 16 maart organiseert de gemeente een onlinebijeenkomst over de test parkeren op afstand. Meer informatie hierover staat in het wijkbericht.

Reacties

Cookieinstellingen