Raad van State geeft bewoners gelijk in hun strijd tegen afvalcontainers in het Zocherpark

Foto:

Vandaag heeft de Raad van State het beroep van bewoners en betrokkenen tegen het plaatsen van ondergrondse containers in een stuk Zocherpark gegrond verklaard. Op 5 maart 2021 nam het college van B&W het besluit om een stuk Zocherpark op de hoek van de Wijde Doelen en Nicolaasdwarsstraat aan te wijzen voor de plaatsing van ondergrondse containers. Omwonenden en andere betrokkenen, zoals verzorgers van kinderen van de Basisschool Agatha Snellen of de naastgelegen buitenschoolse opvang, konden zich niet vinden in dit besluit.

De betrokkenen stelden dat rijksmonument het Zocherpark gekoesterd moet worden. De door de college beoogde locatie ligt pal naast de drukbezochte speeltuin ‘Het Kleine Bos’ en de Agatha Snellenschool. Overlast zoals gasscherven, zwerfvuil, lawaai en stank zijn volgens de betrokkenen onvermijdelijk verbonden met afvalcontainers. Ook stelden de betrokkenen dat het besluit gevaarlijke verkeerssituaties in een omgeving met veel kinderen zou veroorzaken.
Op 24 september 2021 verklaarde het college van B&W de bezwaren van de bewoners en betrokkenen ongegrond. Vervolgens hebben de bewoners en betrokkenen beroep ingesteld, welke is behandeld door de Raad van State. In het beroep werd gesteld dat het besluit niet goed is gemotiveerd en in strijd met de rechtszekerheid is genomen. Ook werd gesteld dat het college verwijst naar ‘richtlijnen’ voor het plaatsen van afvalcontainers, maar dat deze niet met elkaar in overeenstemming zijn. Daarnaast zou niet duidelijk zijn welke richtlijnen en plaatsingscriteria van toepassing zijn en aan welke criteria het college van B&W heeft getoetst.
“Omdat het college, vanwege de gebrekkige motivering in het besluit, de aangewezen locatie niet zonder meer geschikt heeft kunnen achten voor de ondergrondse afvalcontainers, berust het standpunt van het college dat de alternatieve locatie niet geschikter is, ook op een ondeugdelijke motivering.” (bron: uitspraak Raad van State – 8 februari 2021)
De beroepen van de bewoners zijn door de Raad van State gegrond verklaard en het besluit van 24 september 2021 wordt hiermee vernietigd.

Cookieinstellingen