Student & Starter en VIDIUS studentenunie roepen op om huisjesmelkers aan te pakken

Foto: pixabay

Student & Starter en VIDIUS studentenunie roepen de wethouder op om het heft in eigen hand te nemen en werk te maken van het aanpakken van huisjesmelkers. “Door de krappe woningmarkt zien malafide huisbazen ruim kans om studenten uit te buiten. Huisjesmelkers horen niet thuis in Utrecht. Als gemeenteraad moeten we hier stevig tegen optreden”, aldus Annemarijn Oudejans, Raadslid Student & Starter.

Studenten hebben volgens Student & Starter en VIDIUS een zwakke positie op de woningmarkt en betalen gemiddeld 195 euro per maand te veel aan huur. Daarnaast kampen veel studenten met ongezonde woonomstandigheden, gebrekkig onderhoud en een huisbaas die gebruik maakt van de grote vraag voor een woning. Hier een melding van maken resulteert in geen verlenging (of opzegging) van het tijdelijk huurcontract. Deze ongelijke machtsverhouding leidt tot schrijnende situaties, waarbij studenten tussen wal en schip vallen.
“Wanneer je te maken hebt met een malafide huisbaas kan je als student geen kant op. Deze onzekerheid kan soms ondraaglijk zijn: het is of blijven wonen in een onveilig huis, of je komt op straat. Wij eisen dat crimineel gedrag van huisbazen wordt aangepakt door de overheid”, aldus Gijs Grimbergen, Vice-voorzitter VIDIUS studentenunie.
Volgens de wethouder ligt de verantwoordelijkheid om misstanden te melden bij de huurders. Student & Starter en VIDIUS studentenunie zien dat anders. Grimbergen: “Houd de huisjesmelkers verantwoordelijk!” Naar aanleiding van misstanden in Lombok heeft Student & Starter gisteren Mondelinge Vragen gesteld om het college scherp te houden op de aanpak van huisjesmelkers.

Reacties

Cookieinstellingen