Stichting Big Brothers Big Sisters Utrecht bestaat 5 jaar

Foto: BBBS Utrecht

Big Brothers Big Sisters Utrecht (BBBS Utrecht), het maatjesproject voor kinderen die opgroeien in kwetsbare omstandigheden en wat extra aandacht kunnen gebruiken, bestaat 5 jaar. Sinds 2017 koppelt BBBS Utrecht deze kinderen aan vrijwilligers. Hierdoor wordt de leefwereld van kinderen vergroot en krijgen zij meer zelfvertrouwen. In deze tijd van groeiende armoede en kansenongelijkheid neemt de relevantie alleen maar toe. Het jubileum wordt gevierd op 2 december in de Ontdekhal in Overvecht en wordt geopend door wethouder Linda Voortman. Ook zal rapper J.A.E. een ode aan BBBS Utrecht brengen in de vorm van een op maat gemaakte rap. 

Vijf jaar geleden is stichting Big Brothers Big Sisters in Utrecht opgericht door Loes Heebing. Uit persoonlijke ervaring wist zij dat een positief rolmodel voor kinderen veel verschil kan maken en wilde zich hier in Utrecht hard voor maken. Nadat zij ‘Big Brothers Big Sisters’ in Rotterdam en Amsterdam had leren kennen, besloot ze om ook een stichting in Utrecht op te richten. Dit van origine Amerikaanse mentorprogramma bestaat al sinds 1904 en helpt kinderen wereldwijd aan een beter perspectief op de toekomst. Inmiddels bestaat BBBS Utrecht 5 jaar en worden er ieder jaar meer matches gemaakt. Dit jaar worden 85 koppels van Bigs (vrijwilligers) en Littles (kinderen) begeleid in Utrecht. De aanmeldingen van zowel vrijwilligers als kinderen groeien ieder jaar.
“Wij vinden dat elk kind het recht heeft op gelijke kansen en een mooie toekomst” zegt Fleur van Ijperen, projectcoördinator bij BBBS Utrecht en vanaf het begin betrokken bij de stichting. “We koppelen betrokken vrijwilligers vanaf 21 jaar aan kinderen en jongeren tussen de 6-18 jaar uit kwetsbare gezinnen die extra aandacht kunnen gebruiken. De één op één aandacht staat centraal in het maatjescontact. Het accent ligt op de ontwikkeling van sociale vaardigheden, talenten en horizonverbreding. De Bigs helpen de Littles spelenderwijs bij hun ontwikkeling en uit onderzoek weten we dat het toekomstperspectief van het kind wordt vergroot. Er ontstaat een vriendschap die levens verandert”.
Leefwerelden van Big’s worden ook vergroot doordat zij wekelijks in het leven stappen van een little met ( vaak) een andere culturele achtergrond dan die van henzelf. Big Nathalie (25 jaar) vertelt: “Zelf ben ik een Christelijk opgevoed en mijn Little (Sami) groeit op in een Islamitisch gezin. Sami vertelt me over hun tradities en laat me traditioneel Islamitische gebruiken zien. Ik leer veel van hem! Wanneer ik tegenwoordig door het Julianapark loop en ik iemand zie met een moslimachtergrond, voel ik me daar een stuk meer verbonden mee dan voorheen.”
Ook de Littles zelf benoemen dat het hebben van een maatje heel waardevol voor hen is. Met stralende ogen vertelt Little Amina (15): “Ik ben meer open in gesprekken dankzij mijn Big. We gaan op avontuur en we ontmoeten andere mensen. Zo kom ik ook meer uit mijn schulp en durf ik ook eerder dingen te vragen of te doen.” 
In een tijd dat armoede en kansenongelijkheid toeneemt, wordt het nog relevanter om iets voor elkaar te kunnen betekenen. Samen met een sterk netwerk van doorverwijzers en financiële partners draagt BBBS Utrecht hier aan bij. We zijn gegroeid van een mooi initiatief naar een stabiele en betekenisvolle organisatie. “Daar zijn we mega trots op. We zijn ontzettend dankbaar voor de warme samenwerkingen met partners, gemeente, vrijwilligers, subsidieverstrekkers, fondsen, kinderen, jongeren en ouders” aldus Monique de Broekert, directeur van de stichting. Monique benadrukt dat BBBS Utrecht zich de komende jaren met hart en ziel blijft inzetten om nog meer mooie matches te maken. 

Cookieinstellingen