Bewoners Abraham Kuijper- en Groen van Prinstererstraat akkoord met verbetering en onderhoud woning

Foto: Portaal

Bewoners geven akkoord voor de onderhouds- en verbeterwerkzaamheden bij de 51 sociale huurwoningen aan de Abraham Kuijper- en Groen van Prinstererstraat in Utrecht. Maar liefst 84% van de huurders stemde voor het ingediende plan en daarmee is de wettelijk vereiste 70% behaald. Portaal hoopt in het voorjaar van 2023 te kunnen starten.

De woningen zijn al meer dan 100 jaar oud en zoals veel woningen uit die tijd, zijn ook deze woningen nauwelijks of niet geïsoleerd. Portaal gaat de woningen comfortabeler en energiezuiniger maken door betere isolatie. De 51 woningen hebben na de werkzaamheden gemiddeld energielabel A. De bewoners zullen door al deze maatregelen minder energie verbruiken.
Het dak van de woningen wordt vanaf de buitenzijde goed geïsoleerd zodat de hitte in de zomer zoveel mogelijk buiten blijft en in de winter er zo min mogelijk warmte verloren gaat. Ook de dakkapellen worden geïsoleerd. De ramen worden vervangen door draaikiepramen met HR++ glas. De dakramen vervangen we geheel en krijgen ook (dubbel) HR++ glas.
Tussen de binnen- en buitenmuur wordt isolatie aan gebracht. Kieren tussen de muur en het kozijn worden afgedicht. Elke woning krijgt 4 zonnepanelen. De schuiframen worden vervangen door draaikiepramen. Alle ramen krijgen HR++ glas. De vloer van de woonkamer wordt geïsoleerd met bodemisolatie.
De ventilatie in de woningen wordt verbeterd zodat het binnenklimaat gezonder en prettiger is. De woningen worden brandveiliger gemaakt. Open verbrandingstoestellen worden vervangen door een centrale verwarmingsinstallatie (CV).
De keuken wordt klaar gemaakt voor elektrisch koken. Als de keuken, badkamer en/of toilet verouderd is, wordt er een nieuwe geplaatst.
Het Rijk en de woningcorporaties spraken af om in 2023 geen huurverhoging voor isolerende maatregelen te vragen. Portaal haalt deze maatregel naar voren en vraagt geen huurverhoging voor isolerende maatregelen bij woningen in projecten die na 30 juni 2022 zijn gestart met het draagvlaktraject. Op deze datum is namelijk bekend geworden dat de maatregel er komt. Daarom geldt voor projecten die na 30 juni gestart zijn met het draagvlaktraject dat zij meegaan in de nieuwe regel die eraan komt. Portaal doet dit uit coulance naar de huurders. Ook omdat draagvlak behalen in het najaar, terwijl er een dergelijke maatregel op stapel staat, remmend zal werken en dit niet ten goede komt aan de verduurzaming, het comfort en de portemonnee van de huurders. 

Reacties

Cookieinstellingen