Gemeenteraad stelt vragen over statushouders die ontslag nemen na verkrijgen huurwoning

Foto: Gemeente Utrecht

VVD, PVV, SBU en CDA hebben schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van een artikel in het FD over statushouders die ontslag hebben genomen nadat zij een huurwoning hadden verkregen. De partijen vinden dit ‘kwalijk en onacceptabel’.

Op 9 oktober verscheen in het FD het artikel ‘Statushouders Utrecht nemen ontslag na verkrijgen huurwoning’. In het artikel staat dat tientallen statushouders deze zomer ontslag hebben genomen nadat zij in Utrecht een huurwoning kregen. Dit heeft te maken met het besluit van het college om alle sociale huurwoningen in Utrecht gedurende 6 weken toe te wijzen aan statushouders.
In het artikel vertelt een ondernemer dat meerdere statushouders ontslag hebben genomen omdat zij ervan overtuigd zijn beter af te zijn met een uitkering en een huis, dan met een baan. Doordat de statushouders een huis krijgen komen ze in het gemeentelijk domein en hebben ze recht op een uitkering.
De fracties van VVD, PVV, SBU en CDA hebben met grote verbijstering kennis genomen van het artikel. Zij vragen of het college het met de fracties eens is dat werken juist een belangrijke manier is om mee te doen in de samenleving. Ook willen de partijen van het college weten wat het kan doen om het stoppen met werken bij verkrijging van een huis tegen te gaan of minder aantrekkelijk te maken. Tot slot willen de partijen van het college weten waarom het de gemeenteraad niet heeft geïnformeerd over dit negatieve effect van de voorrangsmaatregel.

Cookieinstellingen