Vitale beroepen voorrang bij eerste woningen De Generaal

Foto: Mitros

Vandaag ontvingen de eerste bewoners de sleutel van hun nieuwe woning in wooncomplex De Generaal. In dit gloednieuwe gebouw op het Defensieterrein verwelkomt Mitros 80 nieuwe bewoners, onder wie mensen met een vitaal beroep. Het is voor het eerst dat deze groep in Utrecht met voorrang in de nieuwbouw komt te wonen.

De 80 twee- en driekamerappartementen liggen in de nieuwe wijk Het Defensieterrein waar nu en de komende jaren volop gebouwd wordt. Iris Sophie Rook, projectleider woonconcepten bij Mitros: “In De Generaal wonen straks mensen met een vitaal beroep samen met buren die begeleid worden door Timon en het Leger des Heils. In de aanloop naar dit project hebben we nauw samengewerkt met de Gemeente Utrecht, Het Vierde Huis en beide zorgorganisaties. Verplegend personeel, leraren, politieagenten: het zijn allemaal vitale beroepen die de stad Utrecht hard nodig heeft. Deze doelgroep kreeg daarom een streepje voor. Daarnaast zijn er de reguliere huurders en mensen die willen uitstromen uit de zorg. Zij worden begeleid naar zelfstandigheid, onder begeleiding van Timon en Leger des Heils. Alle bewoners samen vormen een woonvereniging waarbij ontmoeting wordt ondersteund door een community coach. Dit is nou wat we verstaan onder het ambacht van de volkshuisvesting.”
Bestuurder Hannie Olij van Timon is dankbaar voor de mogelijkheden die De Generaal biedt, ook voor een aantal jongvolwassenen die vanuit Timon op weg wordt geholpen naar zelfstandigheid. “De Generaal biedt hen een prettige, veilige omgeving waar ze zich verder kunnen ontwikkelen naar zelfstandigheid. Het concept waarbij ontmoeting met andere bewoners wordt gestimuleerd, sluit naadloos aan bij de kernwaarden van Timon.
Het Leger des Heils plaatst mensen vanuit kamertrainingscentrum ‘Enkeltje Zelfstandig’ en de laagdrempelige 24-uursopvang. Deze bewoners stromen door naar een zelfstandige woonruimte in De Generaal. Een belangrijke stap in herstel van het gewone leven. Enkeltje Zelfstandig vangt jongeren van 16 tot 23 jaar op die willen doorgroeien naar zelfstandigheid, maar waarbij dit vanuit hun huidige leefomgeving (tijdelijk) niet mogelijk is. De laagdrempelige 24-uursopvang biedt opvang aan mensen die van de straat komen. Deelnemers krijgen een eigen kamer en basisbenodigdheden. 

Cookieinstellingen