Utrecht betaalt met 15.000 sigarettenpeuken bij de WasteBar

Wethouder Eelco Eerenberg  bij de WasteBar met Noreen van Holstein
Wethouder Eelco Eerenberg bij de WasteBar met Noreen van Holstein
Foto: Wastebar

Gisteren werden meer dan 15.000 sigarettenfilters opgeraapt en ingeleverd bij de WasteBar. Tijdens het kinderfestival op het Paardenveld, ter gelegenheid van de opening van de singel en het 900-jarig bestaan van de stad Utrecht, pakten honderden kinderen en volwassenen zwerfaval op. Tegen inlevering van peuken, blik en/of plastic konden aanwezigen een hapje of een drankje kopen bij de WasteBar. Utrecht betaalde met meer dan 15.000 sigarettenpeuken en 3 kilo zwerfaval voor poffertjes, tosti’s, koekjes en limonade.

De WasteBar, een mobiele caravan, was afgelopen zondag speciaal ingericht voor kinderen. Op een leuke positieve manier laat de WasteBar zien wat er allemaal op de grond ligt en wordt een belangrijke boodschap meegeven; iets op de grond gooien, is afval creëren. Nederlanders gooien jaarlijks tussen de 35 en 140 miljoen kilo zwerfafval op straat of in het groen (volgens de cijfers van Milieu Centraal). Sigaretten vormen de helft van al het zwerfvuil.
Noreen van Holstein, initiatiefnemer van de WasteBar: “Een middagje op het Paardenveld heeft ons schatten aan afval opgeleverd”. Maar de WasteBar stopt daar niet. Het afval is voor ons de grondstof voor andere producten. Zo ‘spaart’ de WasteBar voor een half miljoen sigarettenfilters om die tot mycelium te laten groeien. “Daar willen we een levensgroot kunstwerk van maken dat in 2023 tentoongesteld wordt. We hopen komend jaar door gemeentes en organisaties te worden gevraagd om op evenementen door heel Nederland te staan en impact te maken. Maar ook om tot die half miljoen filters te komen.”

Over de WasteBar
De WasteBar is een concept dat het publiek wil laten ervaren en inzien dat afval waarde heeft met het doel dat mensen hun gedrag veranderen met betrekking tot consumptie en afval. De WasteBar wil bewustzijn verspreiden en actie in de taxi brengen.
De WasteBar is een van de concepten van de LaLa Foundation, een stichting die gelooft dat kunst en creativiteit een essentieel onderdeel zijn om maatschappelijke veranderingen in gang te zetten. De WasteBar maakte in Nederland haar intrede begin 2022. Dit jaar is zij nog te zien op 8 oktober (Waterlinie wandelroute, Utrecht), 9 oktober (Waterschap event, Utrecht), 29 oktober (in Houten) en 30 oktober (Culturele Zondag, Utrecht). Meer info: www.wastebar.nl
 

Reacties

Cookieinstellingen