Gemeente moet bijna miljoen betalen aan dwangsommen

04 aug 2022, 16:49 Stadsnieuws
bills 496229 1280
pixabay

De gemeente Utrecht moet bijna 1 miljoen euro aan dwangsommen aan een inwoner van de stad betalen, omdat die niet op tijd antwoord kreeg op bezwaarschriften. De man heeft in de rechtbank 120 beroepen gedaan tegen het Utrechtse college, omdat het keer op keer te laat of helemaal niet op zijn bezwaarschriften reageerde. Dat meldt het NRC vandaag.

Het juridische gevecht tussen de gemeente en de Utrechtse bezwaarmaker begon in december 2017, toen inspecteurs van de gemeente vaststelden dat in een pand van de bezwaarmaker en zijn buurman sprake was van een onveilige situatie. De eigenaren en de gemeente werden het niet eens over wat er met het pand moest gebeuren, waarna de Utrechtse man bezwaar aantekende en (Wob- en Woo) verzoeken indiende. Hij diende telkens opnieuw een bezwaar in als hij het niet eens was met een besluit. Reactie van de gemeente kwam te traag of bleef helemaal uit.

In 2020 probeerde de bezwaarmaker via de rechter de gemeente tot een reactie op de bezwaarschriften te dwingen. Ook nadat de rechter dit had opgelegd, kwam het alsnog voor dat het Utrechtse college niet op het bezwaarschrift van de man reageerde. Die ging soms wel vier keer in dezelfde zaak in beroep, waardoor de verzoeken zich opstapelden. In totaal deed de rechtbank Midden-Nederland in 120 beroepen van de man uitspraak. Tot op heden moet Utrecht nog op 33 bezwaren reageren.

De gemeente laat in reactie op het artikel in NRC weten dat het om een groot aantal bezwaarschriften ging, waardoor het onmogelijk werd om op tijd te reageren. Ook laat de gemeente in een raadsbrief weten onvoldoende alert te zijn geweest. In een reactie aan NRC laat een gemeentewoordvoerder weten dit 'ten zeerste' te betreuren.

Inmiddels staat de teller voor de gemeente op ongeveer 735.000 euro aan dwangsommen in handhavings- en vergunningszaken, en moet er zo’n 195.000 euro betaald worden in de zaken over het openbaar maken van documenten. De man zei in de rechtbank dat hij niet uit is op geld. Hij wil dat het college beslissingen neemt over zijn bezwaren. Dat moet het college nu eind september hebben gedaan, zegt de rechtbank.

De rechtbank constateert dat door de opgelegde dwangsommen nu een groot bedrag aan gemeenschapsgeld bij een enkele burger terechtkomt, zonder dat de financiële prikkel voor snellere besluiten heeft gezorgd. Dit geeft de rechtbank een „ongemakkelijk gevoel”.