Burgemeester trekt online gebiedsverbod in

Sharon Dijksma, staatssecretaris Infrastructuur
Foto: Lex Draijer, Flickr, CC BY 2.0

Burgemeester Dijksma heeft besloten om het online gebiedsverbod dat zij eind vorig jaar had opgelegd aan een jongen uit Zeist in te trekken. De jongen heeft sinds het besluit de wet niet meer overtreden en hij heeft volgens Dijksma ook lering getrokken uit de situatie.

Dijksma had het online gebiedsverbod op 26 november 2021 opgelegd nadat de jongen uit Zeist online, via een gespreksgroep op Telegram, had opgeroepen om te gaan rellen in de Kanaalstraat tegen de aangekondigde coronamaatregelen en het vuurwerkverbod. Ze vreesde dat zich door deze online oproep wanordelijkheden zouden voordoen.
Het online gebiedsverbod heeft volgens Dijksma media-aandacht opgeroepen. Het is ook besproken in de gemeenteraad en er zijn zowel raadsvragen als Kamervragen over gesteld. Er is een debat geweest over de vraag of handhaving ingezet kan worden tegen gedrag dat zich online heeft afgespeeld en niet fysiek binnen de gemeentegrenzen van Utrecht. In de bewaarprocedure is echter geoordeeld dat het gaat om het effect van het gedrag en dat was in dit geval de wens om rellen te veroorzaken in Utrecht.
Dijksma sluit niet uit dat zij in toekomstige gevallen het instrument van een online gebiedsverbod opnieuw zal opleggen.

Reacties

Cookieinstellingen