270 bomen omgewaaid of afgebroken tijdens stormen Dudley, Eunice en Franklin

Foto: Antranias via pixabay

Nederland werd in februari getroffen door de stormen Dudley, Eunice en Franklin. De laatste keer dat er drie stormen zo kort na elkaar over het land kwamen was in 1928 en storm Eunice staat in de top drie van zwaarste stormen in 50 jaar. Tijdens deze stromen zijn in Utrecht ongeveer 270 bomen omgewaaid of afgebroken. De kosten voor het opruimen van de stormschade bedragen tot nu toe ongeveer 250.000 euro. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad over de omvang van de stormschade.

Utrecht beheert ongeveer 140.000 park- en straatbomen. Daarnaast beheert de gemeente nog ongeveer 190 hectare bossen en bosplantsoenen, inclusief de Landgoederen.
De primaire reden voor het omwaaien of afbreken van bomen zijn de extreme windsnelheden. Dit zorgt, samen met een zeer natte grond door de vele regenval in die periode, dat bomen kunnen omvallen. Ook een beperkte groeiruimte die bomen in het verleden kregen bij aanplant kan bijdragen aan minder stabiliteit. Bij de aanplant van nieuwe bomen wordt er daarom voor gezorgd dat deze bomen een grotere groeiruimte krijgen, zodat de wortels zich beter kunnen ontwikkelen en de bomen daarmee stabieler komen te staan.
Tot het einde van dit jaar zullen nog werkzaamheden uitgevoerd worden die met de stormschade te maken hebben. Boomstronken van omgezaagde park- en straatbomen moeten worden verwijderd en vervangende park- en straatbomen worden aangeplant. Het aanplanten van nieuwe bomen wordt gedaan in het plantseizoen dat loopt van november 2022 tot en met maart 2023.

Cookieinstellingen