D66 pleit voor bouw 2.500 woningen in Rijnenburg

Foto: gemeente Utrecht

D66 Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein werken samen om zo snel mogelijk te starten met de bouw van de eerste 2.500 huizen in Rijnenburg. Ook moet er volgens de partijen een wethouder komen die zich richt op de volledige ontwikkeling van Rijnenburg, inclusief het energielandschap, recreatie en natuur. De drie partijen hebben hiervoor een gezamenlijke visie opgesteld op woningbouw in Rijnenburg-Zuid en IJsselveld-West.

De partijen wijzen erop dat uit een vorig jaar gepubliceerd onderzoek van de gemeente Utrecht blijkt dat zo’n 2.500 huizen al gebouwd kunnen worden zonder dat daarvoor grote investeringen nodig zijn. Het bestaande wegennet is daarvoor toereikend. De partijen willen dat die huizen in het zuidelijkste deel van de polder tegen IJsselstein worden aangebouwd. Daarmee wordt volgens de partijen de stadskern van IJsselstein versterkt met een wijk met zo’n 5.000 inwoners, waar dan later een grootschalig nieuw stadsdeel Rijnenburg tegenaan gebouwd kan worden.
D66 wil dat de polder Rijnenburg ingezet wordt voor de combinatie van zowel een energielandschap met windmolens en zonnevelden, een grote stadswijk met tot wel 40.000 woningen, goed ontsloten met openbaar vervoer en recreatie en nieuwe natuur.
D66 vindt dat de ontwikkeling van Rijnenburg zijn eigen wethouder verdient. Het is volgens D66 beter om één groot plan te maken voor woningbouw, de energieopgave en de roeibaan. Ook in samenhang voor de plannen voor nieuwbouw bij Westraven en Papendorp.
Volgens lijsttrekker Maarten Koning moet er zo snel mogelijk gestart worden met het bouwen van huizen in Rijnenburg en het inrichten van een energielandschap. “Te veel mensen kunnen geen woning vinden en we hebben nog maar een paar jaar om de klimaatcrisis tegen te gaan. Deze twee crisissen zijn te groot om niet het potentieel van Rijnenburg te benutten.”

Cookieinstellingen