Bushaltes in Utrecht en Nieuwegein vanaf volgend jaar rookvrij

Foto: Lucy Nieuwdorp

Met ingang van 1 januari 2022 zijn de bushaltes in de gemeente Utrecht en Nieuwegein rookvrij. Daarmee willen beide gemeenten samen met vervoerder U-OV (Qbuzz) bijdragen aan een rookvrije generatie. Kinderen en ook degenen die niet in de tabaksrook willen of kunnen staan, kunnen zo ongehinderd met het openbaar vervoer reizen.

In Utrecht zijn er 701 bushaltes waarvoor een rookvrije zone gaat gelden, in Nieuwegein betreft het ongeveer 130 bushaltes. Met het rookvrij maken van de bushaltes loopt de gemeente Utrecht vooruit op de eigen planning. De komende weken worden in de informatieborden in de bushaltes posters opgehangen. In de bussen zelf komt voorlichting voor de passagiers.
De Utrechtse wethouder Volksgezondheid Eelco Eerenberg: “Het moet normaal worden dat plekken waar kinderen komen rookvrij zijn. Maar ook daar waar mensen in het dagelijks leven soms even moeten wachten, zoals bij bushaltes. We monitoren of het afkondigen en communiceren van rookvrije zones voldoende is voor gedragsverandering of dat er in de toekomst aanvullende acties nodig zijn.”
Ook in Nieuwegein worden de komende weken de eerste stickers in de bushokjes geplaatst. In januari volgen de stoeptegels van de Rookvrije Generatie. Roken is vanaf dan niet langer gewenst bij de bushaltes. Ellie Eggengoor, wethouder Mobiliteit in Nieuwegein: “Weer een mooie stap in ons streven naar een rookvrije generatie. Heel fijn dat we in samenwerking met U-OV ervoor gaan zorgen, dat ook op de bushaltes niet meer wordt gerookt.”
Eerder dit jaar startte de provincie Utrecht samen met U-OV al met het rookvrij maken van de tramhaltes in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. Bij alle tramhaltes hangen nu posters van de Rookvrije Generatie, waarop staat aangegeven dat roken hier niet gewenst is. Sandra Ikking,  Operationeel Directeur U-OV: “Wij dragen met het bus- en tramvervoer in de regio Utrecht graag bij aan een fijne en comfortabele reis voor iedereen. Rookvrije bus- en tramhaltes zijn een belangrijke stap op de weg naar een rookvrije generatie. Zo dragen wij ons steentje bij om iedereen, maar zeker ook onze jongste generatie, zorgeloos en plezierig te laten reizen met het openbaar vervoer. En blijft reizen met het OV een fijne ervaring vanaf de halte.”
Gezondheidsfondsen voor Rookvrij zetten zich samen met honderden partijen, waaronder vele gemeenten, in Nederland in om opgroeiende kinderen te beschermen. Samen werken zij aan het realiseren van een Rookvrije Generatie in 2040. Utrecht is iets ambitieuzer en streeft naar 2035.

Cookieinstellingen