1500 demonstranten tijdens woonprotest in Utrecht

Foto: Woonprotest Utrecht

Zondagmiddag namen 1500 demonstranten deel aan het woonprotest in Utrecht. De demonstranten protesteerden tegen het gebrek aan betaalbare woningen in de stad.

Het protest begon met toespraken op het Jaarbeursplein, waarna de demonstranten met zijn allen door Utrecht marcheerden om hun eisen te laten horen. De sprekers op het plein liepen uiteen van ex-dakloze tot Woonbond-directeur, en allemaal deelden zij de teleurstelling in de politiek: “We hebben te maken met de grootste woningnood sinds de Tweede Wereldoorlog en de politiek doet niets. Het demissionaire kabinet schuift alle mogelijke maatregelen voor zich uit. Uit de uitgelekte formatiedocumenten blijkt geen enkele wil voor hervorming,” zegt de vertegenwoordiging van de organisatie. 
Een van de vier huurders kan hun huur niet betalen, stelde Woonbond-directeur Zeno Winkels in zijn toespraak. Een voormalig thuisloze vertelde vanaf het podium haar persoonlijke verhaal over thuisloosheid in Utrecht: “Dit mag niemand overkomen. Zonder woning geen leven, alleen overleven.” 
Ook de muziek-acts leverden commentaar: “Weg met dit falende woonbeleid!” zong rapper Marikit. “Utrecht vertel me, waarom ben je zo pleurisduur?” klaagden de zangers van electro-popduo Onkruid.
Ook het Utrechtse stadsbestuur moest het ontgelden: “Utrecht is een reservaat geworden voor rijke mensen en het stadsbestuur faalt in het zorgen voor betaalbare woningen”. De organisatie stelt acht concrete eisen aan de lokale politiek. Het pakket maatregelen zou volgens de organisatoren morgen al ingevoerd kunnen worden om op lokaal niveau de woningnood op te lossen. De voorstellen lopen uiteen van het beboeten van leegstand, tot het stoppen van grondspeculatie die de woningprijzen opdrijft.
Ondanks het herfstige weer en de recent aangescherpte coronamaatregelen schat de organisatie dat meer dan 1500 mensen kwamen opdagen. “Jullie zijn naar het koudste plekje van Utrecht gekomen hiervoor” grapte Woonbond-directeur Zeno Winkels over het in de schaduw gelegen Jaarbeursplein.
Woonprotest Utrecht is georganiseerd door een coalitie van 25 organisaties, waaronder bewonersgroepen, jongerenorganisaties en lokale politieke partijen. Het protest verliep vreedzaam en zonder incidenten.

Reacties