GroenLinks wil financiële garanties voor bewoners Croeselaan

Foto: Felix Mittermeier

Vijftig euro extra per maand: meer mag de huur van sociale huurders aan de Croeselaan na hun verhuizing niet stijgen. Daarvoor pleit Erwin Virginia, raadslid van GroenLinks, vandaag in de Utrechtse gemeenteraad. De bewoners van de te slopen panden aan de Croeselaan krijgen in de buurt een gelijkwaardige woning aangeboden, maar maken zich zorgen dat hun huur daar na een paar jaar fors omhoog zal gaan. “En dat begrijp ik”, zegt Virginia. “Daarom willen wij zwart op wit vastleggen dat hun huur maximaal 50 euro per maand hoger wordt.” 

De Utrechtse gemeenteraad vergadert vandaag over de bouwplannen bij het Beurskwartier naast de Jaarbeurs. Op deze centrale plek in Utrecht worden de komende jaren meer dan 3.000 nieuwe woningen en een park gerealiseerd. “Een prachtig project met veel betaalbare woningen dat hard nodig is om de huidige wooncrisis te lijf te gaan”, aldus Virginia. Om de plannen te realiseren moeten 31 woningen aan de Croeselaan worden gesloopt. “Dat doet pijn”, erkent Virginia. “Daarom wordt er gelukkig alles aan gedaan om de huidige bewoners een gelijkwaardige nieuwe woning aan te bieden. Daar wordt zelfs een heel nieuw gebouw voor aangelegd, ‘de Foreest’. Als het aan GroenLinks ligt, verzekeren we bovendien alle sociale huurders dat hun woonlasten ook in de toekomst betaalbaar blijven.”
Op dit moment staat in de plannen dat de woonlasten van de huidige bewoners in de 3 jaar na hun verhuizing niet omhoog zullen gaan, de zogenaamde woonlastengarantie. Virginia: “Ik heb veel bewoners van sociale huurwoningen gesproken, en zij zijn bang dat hun huurprijzen na die 3 jaar ineens flink omhooggaan. GroenLinks wil hen de garantie geven dat ze, eenmaal verhuisd, maximaal 50 euro meer kwijt zijn aan huur dan nu. Niet alleen gedurende die 3 jaar, maar zo lang ze daar blijven wonen. Dat is eerlijk en sociaal.” Omdat de stookkosten van de bewoners die naar de Foreest verhuizen in de toekomst waarschijnlijk lager uit zullen pakken dan in hun huidige woningen, zullen de totale woonlasten mogelijk zelfs dalen.  

Reacties