Aanleg doorfietsroute Utrecht-Nieuwegein-IJsselstein kan van start

Foto: provincie Utrecht

De provincie Utrecht heeft op 12 juli samen met de betrokken gemeenten Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein een samenwerkings- en realisatieovereenkomst ondertekend voor een 12 kilometer lange doorfietsroute, genaamd de 4 kanalenroute. De overeenkomst vormt het startsein voor de aanleg van de doorfietsroute en voor de benodigde vergunnings- en aanbestedingsprocedures. De opening van de doorfietsroute staat eind 2023 gepland.

Fietsers krijgen op doorfietsroutes vaker voorrang op autoverkeer en eerder groen licht bij verkeerslichten op de route. Voor de realisatie van de doorfietsroute worden bestaande fietsverbindingen verbeterd met comfortabel asfalt en aan elkaar verbonden door het verbreden van het bestaande wegdek. Zo hebben fietsers genoeg ruimte om rustig naast elkaar te fietsen of om elkaar veilig in te halen. Ook wordt de route groener gemaakt, zodat ook voetgangers en omwonenden van de doorfietsroute profiteren.
De doorfietsroute krijgt duidelijke lijnen, wegwijzers en verlichting. Ook zijn de stoepranden veilig en komen er geen paaltjes of andere obstakels op de route, zodat fietsers comfortabel en veilig kunnen doorfietsen. Scholen, woonwijken, werklocaties en knooppunten worden dankzij de doorfietsroute beter bereikbaar per fiets. Zo wordt het aantrekkelijker om ook voor langere afstanden de fiets te pakken.
De provincie en gemeenten willen het gebruik van de fiets in woon-werkverkeer met deze doorfietsroute stimuleren. Dit is goed voor de bereikbaarheid van de regio, de gezondheid van inwoners én het milieu. Wethouder Peter Bekker van Gemeente IJsselstein: ”Deze route loopt letterlijk tot de voordeur van onze bedrijven én sluit aan op het veel befietste Basiliekpad in onze stad: een fantastische route naar Nieuwegein en Utrecht. Zo wordt het nog aantrekkelijker om van en naar IJsselstein te fietsen”. Het streven is om in 2023 10 procent meer fietsgebruik op de route te realiseren ten opzichte van de situatie in 2019.
Arne Schaddelee, gedeputeerde van de provincie Utrecht, benadrukt het belang van een hoogwaardig regionaal fietsnetwerk in de provincie. “Samen met gemeenten leggen we de komende jaren een netwerk van doorfietsroutes aan in heel de regio Utrecht. Bestaande fietsverbindingen worden verbeterd en aan elkaar verbonden, zodat fietsers ongehinderd, veilig, snel en comfortabel kunnen doorfietsen. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om ook voor langere afstanden je fiets te pakken. Dat draagt bij aan een bereikbare, gezonde en aantrekkelijke provincie.”
Een belangrijk kenmerk van een doorfietsroute is de verbreding van het wegdek. Schaddelee: “Hierdoor bieden we meer ruimte voor alle type fietsers en de grote aantallen fietsers die de route nu al passeren. Een doorfietsroute is er voor iedereen.”
De doorfietsroute Utrecht-Nieuwegein-IJsselstein maakt deel uit van de prioritaire snelfietsroutes in de provincie Utrecht waarmee de provincie en de betrokken gemeenten aan de slag gaan. De andere routes zijn Utrecht-Woerden, Utrecht-Amersfoort, Utrecht-Veenendaal, Amersfoort-Soest-Baarn-Hilversum en Amersfoort-Bunschoten.

Cookieinstellingen