Gemeente Utrecht presenteert nieuwe aanpak tegen ‘hotspots’ van zwerfafval

Foto: Mabel Amber via pixabay

De gemeente Utrecht gaat met een nieuwe aanpak de strijd aan tegen ‘hotspots’ van zwerfafval in de openbare ruimte. Daarbij is speciale aandacht voor afval rondom ondergrondse containers en afval dat achterblijft in parken & recreatiegebieden. De nieuwe aanpak hotspots zwerfafval is één van de actiepunten uit het Actieplan Utrecht Schone Stad, dat in juli 2019 werd gepresenteerd.

Wethouder Kees Diepeveen (Openbare Ruimte): ‘Veel inwoners ergeren zich aan zwerfafval en zetten zich hier ook tegen in. Zo ruimen inmiddels ruim 5000 vrijwilligers in Utrecht structureel zwerfafval op. En dit aantal groeit door! Toch zijn er plekken die overlast blijven geven. Deze hotspots van zwerfafval pakken we met de nieuwe aanpak aan. Dit willen samen met onze inwoners, ondernemers en andere betrokkenen doen.’
De aanpak hotspots zwerfafval is een basisaanpak met maatregelen op plekken waar sprake is van structurele problemen met zwerfafval. Veelvoorkomende hotspots zijn zogenoemde bijplaatsingen bij ondergrondse containers en vervuiling in parken & recreatiegebieden. Hiervoor komt de gemeente met specifieke aanpakken en bijbehorende maatregelen.
Om de overlast van bijplaatsingen tegen te gaan, wil de gemeente in 2022 100% van de meldingen hiervan binnen 24 uur afhandelen. Daarbij komt er een regisseur aanpak bijplaatsingen, werven we containeradoptanten en wijkambassadeurs, en zet de gemeente in op extra en gerichtere handhaving.
Tegen vervuiling in parken & recreatiegebieden, met name bij zonnige dagen, komt de gemeente met een nieuwe aanpak voor de periode 2021 – 2024. Zo is er extra inzet van reiniging en handhaving bij mooi weer en meer bezoekers, plaatst de gemeente extra en/of tijdelijke afvalvoorzieningen, en richt de gemeente zich in de communicatie en participatie op jongeren en jongvolwassenen. Door de inzet van de Utrecht Schone Stad Coaches en door het aangaan van samenwerking met deze doelgroepen werkt de gemeente aan bewustwording en het vertonen van het “goede” gedrag. Ook zoekt de gemeente de komende jaren aansluiting met de landelijke zwerfafvalcampagne voor parkgebieden van Rijkswaterstaat: “Je plek schoon achterlaten. Zo gefikst”.

Cookieinstellingen