Politieke partijen tegen ontruiming panden aan Reactorweg voor feest Corps

Foto: Ylanite Koppens via pixabay

Een dak boven je hoofd is belangrijker dan een feestje. Dat vinden GroenLinks, SP, PvdD, PvdA en BIJ1 Utrecht. Vorige week werd bekend dat het Utrechtsch Studenten Corps (USC) haar lustrumfeest in september wil vieren in twee panden aan de Reactorweg. Daar wonen sinds 2019 zo’n 25 krakers, die hun woonplek vanwege het feest zouden moeten verlaten. De politieke partijen stellen vandaag vragen aan het college. 

“Natuurlijk, wij houden ook wel van een feestje”, zegt Pepijn Zwanenberg van GroenLinks Utrecht. “Maar daar zijn ook andere plekken voor te vinden. Het is toch wel erg zuur dat in deze tijden van woningnood zo’n 25 mensen op straat worden gezet omdat het corps een feestje wil vieren”. De politieke partijen zouden liever zien dat het USC een andere locatie huurt en zo ook de noodlijdende evenementensector helpt om het hoofd boven water te houden.
De rechter heeft geoordeeld dat de woonplek van de krakers ontruimd mag worden voor het lustrumfeest. De krakers hebben daarop aangekondigd in hoger beroep te gaan.  “We hopen dat het college samen met het USC op zoek gaat naar een andere locatie voor het feest. Maar mochten ze toch over willen gaan tot ontruiming, vragen wij om op z’n minst te wachten tot de uitspraak in het hoger beroep”, licht Zwanenberg toe.
De panden aan de Reactorweg stonden al langere tijd leeg voor ze gekraakt werden. Dit jaar zal in Utrecht een leegstandsverordening ingaan, waardoor mensen die hun panden laten leegstaan een boete kunnen krijgen. “Ik zou het onverteerbaar vinden als deze panden na het feest leeg komen te staan”, aldus Zwanenberg. De politieke partijen vragen het college vandaag om dat tegen die tijd goed te monitoren en indien nodig handhavend op te treden. “Maar laten we hopen dat het zover niet komt. Volgens mij kunnen we heel goed tot een oplossing komen waar iedereen gelukkig mee is.”

Reacties