Snelgroeiende community ‘Alleen is oké’ normaliseert alleen zijn

Foto: Marjon Moed

Het Utrechtse Stadslab RAUM en theatermaker Marjon Moed zijn deze maand gestart met een online Facebook community die alleen zijn wil normaliseren: ‘Alleen is oké’. Binnen twee weken groeide de community naar bijna 1400 leden en kreeg het van oorsprong Utrechtse initiatief landelijke bekendheid met een artikel in NRC en op LINDA.nl. “Het is tijd voor het normaliseren van alleen zijn: in steden is bijna de helft van de inwoners alleenstaand, en dit zal in de toekomst alleen maar groeien”, aldus de initiatiefnemers. Alleen is oké is onderdeel van RAUM’s stadsonderzoek Living Apart Together, over toenemende eenzaamheid in steden.

“Vanuit sociaal-maatschappelijk opzicht wordt single-zijn vaak gezien als een ongewenste status, waar je zo snel mogelijk vanaf zou willen. Je moet je ook telkens verantwoorden: waarom heb jij geen relatie? Terwijl je zelden aan iemand vraagt: waarom heb jij wél een relatie?”, aldus Marjon Moed in NRC. Toch richt de community zich niet alleen op mensen die single of alleenstaand zijn, want alleen zijn is ook iets waar je los van je relatiestatus behoefte aan kunt hebben, is Moed van mening.
RAUM en Marjon Moed willen met de community Alleen is oké mensen bewust maken van het stigma dat heerst rondom alleen zijn en alleen leven. “Ons stadsleven is niet ingericht op alleen zijn. Voor de sportschool of een hotel betaal je vaak minder als je in gezelschap bent. En in een restaurant wordt je raar aangekeken als je om een tafeltje voor één vraagt”, aldus de initiatiefnemers. Terwijl Utrecht momenteel al bestaat uit 51% alleenstaande huishoudens. Alleen zijn is dus de norm aan het worden. In deze community worden alle onderwerpen rondom alleen zijn aangekaart en bespreekbaar gemaakt.
De Facebook community roept iedereen op die zich verbonden voelt met het thema om lid te worden. In de community worden tips en ervaringen uitgewisseld en denken leden samen na over hoe de stad beter zou kunnen inspelen op de behoeften en wensen van mensen die (ook) graag alleen zijn. 
Stadslab RAUM is gevestigd op het Berlijnplein in Leidsche Rijn, Utrecht. Met exposities en events betrekt RAUM bezoekers en bewoners bij stedelijke thema’s. Alleen is oké is onderdeel van Living Apart Together, een stadsonderzoek van RAUM over toenemende eenzaamheid in steden. Meer informatie is te vinden op raumutrecht.nl/livingaparttogether en Alleen is oké.
 
Over Marjon Moed 
Nadat Marjon in 2008 afgestudeerde aan de Muziektheateracademie (CODARTS) kon ze niet kiezen tussen spelen, zingen, maken, schrijven, doceren en produceren. Dus besloot zij het allemaal te blijven doen. Marjon droomt van de dag dat alles goed komt, en probeert met alles wat zij doet die dag een beetje dichterbij te brengen, mogelijk te maken. Marjon is al langere tijd bezig met de thema’s ’single’ en ‘alleen zijn’. In 2018 maakte zij de 4-delige web serie ‘Single’ (BNNVARA/3LAB) en in 2019 en 2020 tourde zij met de voorstelling STATUS en ontwikkelde zij het theatrale restaurant concept ‘Tafeltje voor 1′. 
www.marjonmoed.nl

Cookieinstellingen